Így gazdagodtak meg a startup-vállalkozók

2016. június 25. szombat - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Shark Tank nevű üzleti tévés reality show egyik bírája felfedte annak szabályait, hogyan építik fel vagyonukat a startup-vállalkozók. Egyszerűen hangzanak az alapelvek. De vajon betartani is olyan könnyű őket?

Daymond Johnnak mindössze 40 dollárja volt, amikor megalapította vállalkozását a FUBU-t. Magánvagyonát ma 250 millió dollárra becsülik.

1. Fukarság

Amikor elindítják vállalkozásukat, a leendő milliomosok nagyon meggondolják, mire adjanak ki pénzt. A kezdeti pénztelenség előhozza az ember kreativitását, hiszen az embernek még a munkaerőt sem nagyon van pénze megfizetni. A kreativitás azt eredményezi, hogy túllépnek a megszokott sémákon és újszerűen gondolkodnak. John fontosnak tartja, hogy az ember akkor se hagyja el a “szegénység tudatállapotát”, amikor már vagyonos. Ez a kulcsa annak, hogy nem fogja szórni a pénzt baromságokra. Lehet, hogy a milliomosok egymilliót is elköltenek egy partira, mert annak megvan a haszna a kapcsolati tőke erősítésében, gyarapításában, de egy startup vállalkozásra, amelynek életképessége közel sem biztos, alig fognak költeni.

Nehéz belőle kihúzni. Belőlük is. (fotó: freeimages.com)

Nehéz belőle kihúzni. Belőlük is.
(fotó: freeimages.com)

2. Mindent leírnak

Az ember sokszor azt hiszi, hogy úgyis emlékezni fog arra, ami fontos. Ez azonban sajnos tévedés. Sőt, sokszor valamiről nem is gondoljuk, hogy fontos lett volna. A milliárdosok a régi, múlt évszázadi (évezredi) szokásnak hódolnak. Mindent lejegyeznek arra a bizonyos papírlapra. Johnnak egyszer egy milliárdos azt mondta: “A legbutább ceruza is mindig többre fog emlékezni, mint a legélesebb elme.” Nagyon megmaradt benne ez a mondat. Richard Branson, a Virgin-csoport alapítója is a jegyzetelésre esküszik és szerinte ennek köszönheti első cégei sikerét.

3. Nagyban gondolkodnak

Csakis globális méretekben gondolkodnak, semmi más, ami kisebb volumenű, nem izgatja őket. Ezért van meg bennük a képesség, hogy felturbózzák a vállalkozásukat és a saját piaci szegmensükben piacvezetővé váljanak.

Így fektesse be a pénzét Warren Buffett szerint
Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki befektetéseivel kiérdemelte az “omahai bölcs” becenevet. Mire kell ügyelni szerinte, amikor megtakarított pénzünket próbáljuk fialtatni? Összeszedtünk egy csokrot az aranyköpéseiből.