Így fognak minket választani

2015. szeptember 29. kedd - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Szeptemberben minden évben felpörög az álláspiac, egyre több állást hirdetnek meg és egyre több a jelentkező is, ezért érdemes végigvennünk azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyekkel jelentősen növelhetjük esélyeinket a munkaerőpiacon - hívta fel a figyelmet a profession.hu.

Kép: Freestock

Turbózzuk fel önéletrajzunkat!

Optimalizáljuk önéletrajzunkat! Talán nem is hinnénk, mennyit javítunk rajta, ha tudatosan figyelünk az önéletrajz felépítésére, és egy stratégia mentén végig gondolva helyezzük el benne a vágyott pozíciónkra jellemző kulcsszavakat. A szigorúan a munkakörre vonatkozó információk mellett érdemes kitérni hobbijainkra, illetve valamilyen módon összefüggésbe hozni azokat vágyott pozíciónkkal. (Azt sem árt tudni, hogy miért végezheti a kukában az önéletrajzunk!)

Állást akar? Felejtse el a közhelyeket!
Jól kommunikálok, szeretem a kihívásokat, kiválóan beszélem a nyelvet. Kedvelt közhelyek az önéletrajzhoz csatolt motivációs levélben, mégsem éri meg ezeket használni, ugyanis a HR-esek átsiklanak a formulák felett. Érdemesebb inkább konkrét helyzetekkel néhány szóban bemutatni, miből derültek ki ezek a tulajdonságok.

Mindig legyünk a toborzók szeme előtt!

Töltsük fel a lehető legtöbb és legszélesebb adatbázissal rendelkező helyre önéletrajzunkat. Így folyamatosan a toborzók szeme előtt lehetünk, ráadásul publikus profiljainkat teljes mértékben saját ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Figyeljük az automatikus értesítéseket!

A legtöbb állásportálon beállíthatjuk, hogy keresési preferenciáink szerint kapjunk értesítéseket a profilunkra szabott állásajánlatokkal. Így nem kell feleslegesen olyan állások ezreit böngésznünk, amelyek valójában egyáltalán nem érdekelnek minket.

Mozgósítsuk kapcsolati hálónkat!

Járjunk gyakran szakmai rendezvényekre, és ne habozzunk kérdéseket feltenni, esetleg részt venni az előadások utáni kapcsolatépítő alkalmakon. És semmiképp se feledjük, hogy sohasem tudhatjuk előre, mikor találkozunk valakivel, aki segíthet céljaink elérésében!

Töröljük a kompromittáló képeket és bejegyzéseket közösségi média felületeinkről!

Nem lehet elégszer mondani, hogy a bulizás közben készült képek nem javítanak munkahelyi megítélésünkön, ezért ezeket mindenképp töröljük, vagy legalább titkosítsuk közösségi oldalainkon. Ugyanez vonatkozik a hajnali ötkor írt dühös bejegyzéseinkre, amiket véletlenül sem mutogatnánk leendő munkahelyünk HR menedzserének.

Hét fotó, amit soha ne töltsünk fel profilképnek!
Habár virágkorát éli az önmagunkról készített fotók megosztása a közösségi oldalakon (selfiezés), a professzionális szakmai közösségekben, így például a LinkedInen jobb, ha alaposan megválasztjuk, milyen képet töltünk fel magunkról.