Idénre már jobb évet várnak a cégek

2014. április 24. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Mind a beruházási hajlandóság, mind a jövőbe vetett bizalom nagymértékben javult tavalyhoz képest a hazai kis- és középvállalkozások körében egy friss felmérés szerint. 2012 óta először pozitív a hazai vállalkozói szféra jövőképe.

Kép:Regus

Derűlátóbbak a vállalkozások az idei teljesítményükkel kapcsolatban

A Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital hét európai országban elvégzett kis- és középvállalati (kkv) felmérése szerint a magyar vállalkozások 2013-ban a tervezetthez képest 15%-kal több befektetést valósítottak meg (összesen 2.237 milliárd forint értékben). 2014-ben tovább folytatódhat a növekedési trend, hiszen idén a hazai cégek a tavaly megvalósulthoz képest 30%-kal több beruházást terveznek. A kkv szektor összberuházási értéke így év végére a cégek várakozásai szerint 2.910 milliárd forintot tehet ki. Ez jelentős javulást jelez, hiszen 2012-ben a megvalósított beruházások összértéke csak 1.683 milliárd forint volt. Vállalati szintre lefordítva ez azt jelenti, hogy míg 2013-ban egy magyar vállalkozás átlagosan 13,2 millió forintot fordított korszerűsítésre, addig ez az összeg idén 17,2 millió forint lehet. (Az IBS–Policy Agenda legfrissebb kkv konjunktúra-indexe viszont továbbra is alacsony beruházási kedvet mutat.)

Bizakodó jövőkép, új munkahelyek

Látványosan javult az ország nettó jövőkép mutatója is (a pesszimistán és optimistán gondolkodók különbözetét jelző érték). (A GKI konjunktúra-indexe szerint 1998 óta nem voltak ilyen optimisták a gazdasági szereplők.Az üzleti szférán belül áprilisban a kereskedelem kivételével minden ágazat várakozása kedvezőbb lett, különösen az építőipari vállalatoké.) Míg egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül egyedül a magyar vállalatok rendelkeztek negatív jövőképpel (-24%), 2014-re a mutató pozitívba fordult (+10%), vagyis jelentősen nőtt a gazdasági kilátásaikat optimistán látó cégvezetők száma. Nőtt a külső körülmények alakulásába vetett bizalom is: a cégeknek már csak kevesebb, mint fele hivatkozik a bizonytalan gazdasági környezetre a befektetések legfőbb akadályaként, ami 14%-kal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

Az uniós pénzre várnak
A K&H kkv bizalmi index is növekedett, igaz, nem ilyen mértékben. Az utolsó felmérés ott a választások előtt készült, amikor a cégek a közterhek későbbi csökkentésében bizakodtak – egyelőre nem tudjuk, hogy jogosan-e.
Ugyanakkor ott jól látszik, hogy az uniós pályázati lehetőségekkel és hitelkamatokkal kapcsolatban negatívak a várakozások. Az eredmény azonban nem meglepő, hiszen az idén kezdődő hétéves uniós költségvetési ciklus pályázatai várhatóan csak ősztől lesznek elérhetőek. Itt olvashat részletesen az idén nyíló Operatív Programokról. 
Emellett a vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is némiképp pesszimistábbak lettek a cégek, ami azért érdekes, mert a jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben is a vállalati hitelkamatok növekedését feltételezik.

A fellendülés a foglalkoztatásban is érezteti hatását: a cégek több mint egyharmada szándékszik idén új munkaerőt alkalmazni, ezzel közel 51 ezer új munkahelyet tervezve, ami 5%-os éves növekedést jelent.

Korszerűsödő üzemi berendezések

A vállalkozások idén is termelőeszközökbe fektetnének a legtöbbet: a teljes szektorban kétszer annyit, összesen 1.866 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, mint tavaly. Több mint 60%-kal, 638 milliárd forintra nőtt a haszongépjárművekre szánt összeg is az előző évhez képest, ugyanakkor az IT szoftvereken és az irodai eszközökön spórolnának a cégek: mindössze feleannyit szánnak ezekre a tételekre ebben az évben.

A legnagyobb arányt továbbra is azok képviselik, akik tervezett beruházásaikat a meglévő berendezések amortizációjával indokolták (60%, 8 százalékpontos növekedés 2013 óta), de nőtt azoknak a száma is, akik meglévő eszközeiket korszerűsítenék a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében (45%, 19 százalékpontos növekedés 2013 óta).

Az elmúlt évhez képest 50%-kal több cég számolt be bevételkiesésről a nem megfelelő eszközei miatt, ugyanakkor az ebből adódó bevételkiesés 19%-kal csökkent (329 milliárd forintra).

A pozitív képben szerepet játszik a jegybank Növekedési Hitelprogramja, eddigi két szakaszában eddig összesen mintegy 800 milliárd forint hitelt helyeztek ki, az összeg eléri a teljes kkv-hitelállomány 20 százalékát.Nagyjából minden hatodik cég tervezi, hogy részt vesz az MNB Növekedési Hitelprogram folytatásában a K&H vállalati monitor kutatás adatai alapján. A hitelcélok között magasan a beruházásokra igényelt forrás vezet.

Munka Törvénykönyve: semmi sem változott?
A foglalkoztatás bővüléséhez kellene hozzájárulnia az új Munka Törvénykönyve egyszerűsített szabályainak is. Egy friss felmérés szerint viszont a cégvezetők többsége nem észlel könnyebbséget a szabályozás megváltozása miatt – igaz a legtöbben nem is alkalmazzák az új lehetőségeket. Habár az atipikus foglalkoztatási formák terjedni kezdtek az elmúlt években – a válság igazi nyertese éppen a munkaerő-kölcsönzés lett – a tapasztalatok szerint a legtöbb vállalkozás még mindig nem használja ki ezeket a költségcsökkentő formákat.