Idén új szabályok szerint fizetünk HIPA-t

2011. január 02. vasárnap - 19:26 / MTI
  •    

Januártól módosultak a helyi iparűzési adókra vonatkozó szabályok, új fogalmakkal kell megismerkedni, és az adóalap-megosztás terén is bekövetkeztek változások.

Építőipari tevékenységet folytató vállalkozónak akkor számít az adózó, ha az értékesítés nettó árbevétele és az adóév utolsó napján fennálló befejezetlen termelés, félkész termék, késztermék értékeinek együttes összege legalább 75 százalékban e tevékenységéből származik.

Az építőipari tevékenység, illetve természeti erőforrás feltárása, kutatása esetén, amennyiben a tevékenység a 180 napot meghaladja, annak megkezdése napjától telephely keletkezik, és a vállalkozásnak a tevékenységvégzés helye szerint illetékes önkormányzatnál állandó jellegű iparűzési tevékenységet végzőként be kell jelentkeznie, és adófizetési kötelezettségét az állandó jellegű iparűzési tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie.

A távközléssel foglalkozó társaságok esetén változott a telephely fogalma: telephelynek minősül annak az önkormányzatnak az illetékességi területe, ahol a távközlési tevékenységet végző vállalkozás ügyfeleinek, fogyasztóinak számlázási címe található. Ennek következtében a távközléssel foglalkozó társaságok helyi iparűzési adóalapját az idei évtől az általánostól eltérő módon kell megosztani, a megosztás alapját a fogyasztók számlázási címe szerinti településekhez tartózó nettó árbevétel képezi. Ez a tanácsadók szerint adminisztratív többletterhet okoz az említett társaságoknál, mert 2011. január 15-ig be kell jelentkezniük minden egyes olyan önkormányzathoz, ahol eddig nem voltak bejelentkezve, és ezzel egyidejűleg az új szabályok szerinti várható adót is be kell vallaniuk.

Változott az építményadó maximálisan kivethető mértéke: hasznos alapterület alapján történő számítás esetén négyzetméterenként 900 forintról 1.100 forintra, míg a korrigált forgalmi érték alapján számított adó esetén 3-ról 3,6 százalékra.