Idén jó erőben lesz a forint: 300 alatt is lehet az euró

2018. január 08. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A forint az euróval szemben sikeresen kezdte az új évet. Hét elején 310 HUF/EUR árfolyamon folyt a kereskedés, csütörtök estére a forint tovább erősödött, egészen a 308 HUF/EUR szintig. Jelenleg a forint 2017. október vége óta most a legerősebb.

A magyar valuta az amerikai dollárral szemben is sikeres volt. Míg az év első kereskedési napját 257,8 HUF/USD árfolyamon kezdte, csütörtök estére 255,3 HUF/USD szintig erősödött.  A dollárral szemben a forint a hosszabb távú maximumokkal összehasonlítva is javított, 2017 szeptembere óta a legerősebb árfolyamon jegyezték.

Az MNB szerint a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévben elérte a GDP 3,9% -át, Magyarország külföldi eladósodásának további csökkenése pedig mérsékelte a gazdaság külső sebezhetőségét – írta az AKCZENTA.CZ heti előrejelzésében.

Akczenta.cz

Akczenta.cz

A munkanélküliség novemberi mérőszámai megerősítették a munkaerőpiac nagyon kedvező feltételeit.  Az adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság növekedése valószínűleg meghaladja potenciálját. A munkaerőpiac jelenlegi helyzetében a cégek kénytelenek szembenézni a munkaerőhiánnyal, ami gyors bérnövekedéssel jár (októberben 12,8 százalékkal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest), a bérnövekedés pedig – a nagyobb fogyasztás következtében – a gyorsuló inflációban is megjelenik. Ennek növekedése novemberben éves szinten elérte a 2,5 %-ot.

Az infláció fokozatosan közelít az MNB által kitűzött 3 százalék felé, ami a gazdaság erős kondícióival párosulva véleményünk szerint azt eredményezi, hogy a jegybank idén valószínűleg fordít a kormánykeréken a szigorúbb monetáris politika felé. Ez viszont együtt jár majd a forint erősödésével. Az elemzők szerint a forint ebben az évben eléri a 300 HUF/EUR szintet, sőt akár a 295 HUF/EUR szint alá is erősödhet.