Húzóterményünknek árt leginkább a klímaváltozás

2015. szeptember 22. kedd - 11:04 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A magyar mezőgazdaság húzótermékét, a kukoricát érinti legérzékenyebben a klímaváltozás szakértők szerint. A gazdáknak változtatniuk kell a termelés módján, ha nem akarnak a vesztesek közé kerülni.

Az időjárás manapság egyre kiszámíthatatlanabb, de az biztosnak látszik, hogy évről évre melegebb lesz. Az aszályok is kiszámíthatóan jönnek, így az eredményes növénytermesztéshez sok minden változtatni kell – írja az Üzletrész.hu a Magro.hu online mezőgazdasági piactér szakértőinek véleménye alapján. Változtatni kell a talaj-előkészítésen és a vetőmag kiválasztási gyakorlaton is és más összetételű műtrágyákat kell majd használni – vélik a szakértők.

Kép:MTI

Az eddig ismeretlen kártevők megjelenése, az egyenetlen csapadékeloszlás (gyakran nagy mennyiség rövid idő alatt), a súlyos aszályok, a hőségnapok számának emelkedése és az elsivatagosodás egyaránt problémát okoznak. Az enyhe téli időszak következtében elszaporodnak a kártevők, áradások és belvíz alakul ki, sokkal szélsőségesebb az időjárás, például drámaian megnőtt a viharesemények száma és hevessége. (Az idei nyár csak kóstoló volt abból, ami ránk vár.)

Az új kártevők és kórokozók ellen újfajta növényvédő szerekre lesz szükség. Többet kell majd öntözni, csak kérdés, ki fogja ezt finanszírozni és hogyan. Módosítani kell a talaj-előkészítést, olyan tenyészidejű növények termesztését követeli meg, amelyek átvészelik az aszályos időszakokat. A műtrágyák hatóanyagainak hasznosulása szintén függ a csapadék mennyiségétől, ezt is figyelembe kell venni a termelés során.

Már a hitelezésbe is beleszól a klímaváltozás
A klímaváltozás hatásaival is számoló projektek számíthatnak inkább banki támogatásra, de az életképes hazai agrárium fenntartásához muszáj, hogy a hazai cégek növeljék termelési kapacitásaikat. Itt olvashatja a részleteket.

A termőtalajra elsősorban a szélsőséges időjárás hat sokszor igen károsan. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) jelentése szerint termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van kitéve – erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szervesanyag- és tápanyag-kimerülés, savasodás, szennyezés miatt. Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek és milliók veszítik el megélhetésüket és otthonukat. Ebben az intenzív mezőgazdasági kihasználásnak és a városok terjeszkedésének is nagy szerepe van, kiemelten fontos tehát a felelős termőföld használat. 

A szakértők egyetértettek abban, hogy a legérzékenyebben a magyar mezőgazdaság húzótermékét, a kukoricát érinti a klímaváltozás, mert a termesztési ciklus legkritikusabb pontjai (címerhányás, szemtelítődés) éppen akkorra esnek, amikor a legnagyobb az aszály esélye hazánkban. Az idei nyáron egyes kukoricatáblákban például 50 Celsius fokot mértek. Az előrejelzések szerint viszont a következő években még tovább nő a hőmérséklet. A probléma megoldásához aszálytűrő magokra és öntözésre van szükség, mindkettő erősen anyagi kérdés. (A mezőgazdasági biztosítások a kárenyhítésben segíthetnek sokat, ezek támogatására idén hárommilliárd forintot szán a szaktárca.)

A mezőgazdaság területén is igaz, hogy az alkalmazkodni képesek lesznek a túlélők, a nyertesek, akik a mostanihoz hasonló mennyiségeket tudnak majd betakarítani. A Magro konferenciáján felszólaló szakértők szerint ebben az esetben is az előrelátás és a hosszú távú gondolkodás vezethet sikerhez. Érdemes felkészülni, beruházni például az öntözőrendszerre, mert a befektetés hosszú távon megtérül. Aki viszont rövid távon gondolkozik, egy-egy váratlan időjárási esemény miatt jelentős veszteségekkel is számolhat.