Huszonkétezer házaspár kapott állami nászajándékot

2016. október 07. péntek - 20:34 / PP/MTI
  •    

A családi kedvezménynek köszönhetően 2015-ben összességében 195 milliárd forint maradt a családoknál. Tavaly mintegy 22 ezer első házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami "nászajándékot", és több mint 687 ezren éltek a hagyományos adócsökkentő kedvezményekkel.

 

 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A gyermekvállalás elismert költségeként 195 milliárd forint maradt a családoknál 2015-ben. Gyerekeikre tekintettel 2015-ben csaknem 1,1 millióan csökkentették adóalapjukat. Mintegy 542 ezren egy, 357 ezren kettő, 169 ezren három, míg 28 ezren háromnál több gyermeket jelöltek meg bevallásukban – elemezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által feldolgozott személyijövedelemadó-bevallások adatait a helyettes államtitkár. A családi kedvezmény 2011-óta önmagában 935 milliárd forintot hagyott a családoknál – összegezte az elmúlt öt év szja-bevallásainak kedvezményekre vonatkozó sorait Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes-államtitkára.

Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben mintegy 22 ezer ifjú házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami “nászajándékot”, az adókedvezménnyel összességében 500 millió forintot spóroltak. A hagyományos kedvezményeket több mint 687 ezren vették igénybe, amellyel együttesen 32,5 milliárd forinttal csökkentették az összevont adóalapot terhelő adójukat.

A hagyományos kedvezmények közül a legismertebb az úgynevezett személyi kedvezmény – emelte ki a helyettes államtitkár. A havi 5.250 forint összegű adókedvezményt tavaly több mint 167 ezren vették igénybe. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba, a nyugdíj-előtakarékossági számlákra és a nyugdíjbiztosítási szerződésekre történő befizetések alapján – a magánszemélyenkénti 280.000 forintos összeghatár figyelembevételével – az összevont adóalap utáni adó terhére összesen 18,1 milliárd forint összegben 518 200 adózó rendelkezett.

Drágítja az albérleteket az új adószabály
Az új – még el nem fogadott szabályokat tartalmazó – adócsomag érinti a bérelt lakások akár 100 milliárd forintos nagyságrendű piacát: a lakóhelyüktől távol dolgozó alkalmazottaknak adott lakhatási támogatás adómentes lehet, emellett a munkáltató adókedvezményt is kaphat. A javaslat fehérítheti az albérletpiacot, valamint drágulást is hozhat, mindezt úgy, hogy a bérlők által fizetett összeg nem feltétlenül növekszik. A lakást bérbeadó magánszemélyek is választhatnák az átalányadózást, azonban ennek mértéke egyelőre nem ismert.