Húsz éve nem voltak ilyen optimisták a vállalatok

2018. május 10. csütörtök - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az MKIK-konjunktúramutató értéke a 2017. októberi 49 pontról 2018 áprilisában 53 pontra nőtt. Ez az érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.

A napokban ért véget az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) áprilisban indított vállalati konjunktúravizsgálata, amely Magyarországon a legnagyobb – legtöbb cégre kiterjedő – vállalati konjunktúravizsgálat. A jelenlegi adatfelvétel 3274 cég vezetőjének válaszain alapul, és a vállalkozások üzleti helyzetéről, valamint rövid távú üzleti várakozásairól tájékoztat.

gvi

Akár 100 milliós kedvezményes hitelt is felvehetnek a cégek
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) összesen 70 milliárd forint keretösszeggel, MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. elnevezéssel hirdet hitelprogramot elsősorban olyan vállalkozások számára, melyek méretükből vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez.

Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke a 2017. októberi 49 pontról 2018 áprilisában 53 pontra nőtt. Ez az érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb. A bizonytalansági mutató értéke három ponttal csökkent az októberi értékhez képest, jelenleg 39 ponton áll. Ez utóbbi arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése egyöntetűbbé vált a legutóbbi adatfelvételhez képest.

Tehát a vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát, a múlt félévi javuló tendencia folytatódott. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a rendelésállományra vonatkozó várakozások jelentősen, míg a várható üzleti helyzettel kapcsolatos kilátások enyhén optimistábbakká váltak.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek