Hosszú távon munkahelyek megszűnéséhez vezet a villanyautózás

2018. december 06. csütörtök - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az elektromos autók elterjedésével 2035-ig több, mint százezer munkahely szűnhet még Németországban – nem csak az autóiparban és diplomát igénylő posztokon is.

A villany-autók elterjedése gyorsul: legutóbb a Volkswagen konszern jelentette be, hogy a következő öt évben 30 mrd. eurót fektet ezek kifejlesztésébe. Németországban mindenesetre jelenleg ezer személykocsi közül csak egy elektromos, és ezer új autóból csak hetet vásárolnak ilyen meghajtással – de ez az arány hamarosan jelentősen megváltozik.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Ezek a változások nem csak az utcaképben mutatkoznak majd meg, hanm a munkaerő-piacon is. Amint a német kormány Munkaerőpiaci Intézetének (IAB) kutatásai megmutatják: amennyiben 2035-ig csak 23 százalékra emelkedik az elektromos kocsik aránya, ennek következtében mintegy 114.000 munkahely szűnhet majd meg. Kisegítő munkáknál épp úgy, mint olyan területeken, ahol magasan képzett szakemberek dolgoznak. A változás 0.6 százalékkal, jelenlegi árakon 20 mrd. euróval csökkentené a nemzetgazdaság jövedelmét.

A felmérés szerint az elektromos meghajtásra való áttérés rövid távon lendíti a gazdaságot és munkahelyeket is teremt. Nagy

Európa ráhajt az akkugyártásra
Az Európai Unió a következő két évben 200 millió euróval támogatja a villanyautók korszerű akkumulátorainak kifejlesztését.

beruházáskopra van és lesz u.i. szükség, nem csak a gyártóknál, hanem az infrastruktúrában is.

Ki kell építeni a töltőállomások hálózatát, szükség van intelligens áram-hálózatokra, amelyek képesek az e-kocsik különleges követelményeinek kiszolgálására. Az átállás még ebben az évben 39.000, jövőre további 47.00 új munkahelyet hoz, ez az irányzat azonban hamarosan visszájára fordul: 2022 már elvisz 2.000 munkahelyet és ez a trend a rá következő években tovább erősödik. E veszteségek nem csak az autóipart érintik majd, hanem például a biztosítókat is.

Ugyanakkor keletkeznek munkahelyek az építőiparban vagy az energiaellátásban, ám ez a növekmény nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiegyenlítse a veszteségeket. Azok elsősorban szakmunkásokat és képzett szaklembereket érintenek majd.

Mindez alakulhat még rosszabbul is, amennyiben a villanyautók a vártnál gyorsabb ütemben terjednek el. Van lehetőség a fordítottjára is – ehhez azonban az szükséges, hogy import helyett Németországban gyártsák az e-kocsik akkumulátorait is.

(Forrás: Der Spiegel)