Hogyan került szennyezett paprika Magyarországra?

2010. május 25. kedd - 21:29 / MTI
  •    

Kizárják az exportból azt a marokkói paprikatermelőt, akitől vegyszerrel szennyezett paprika érkezett Magyarországra a közelmúltban - közölte Muláj Abbesz el-Kadiri, a Marokkói Királyság butapesti nagykövete kedden magyar újságírókkal a nagyköveti rezidencián.

A szennyezett terméket egy olyan kistermelő állította elő, aki nem régen foglalkozik paprika termesztéssel, és a nagybani piacon adta el portékáját a magyar importőrnek. Így fordulhatott elő, hogy – miként arra, még soha sem volt példa – szennyezett paprika érkezett Marokkóból Magyarországra, magyarázta a történteket Iszmail Hbibi, az APFL paprikatermelő szövetség képviselője, aki speciálisan azért érkezett Magyarországra, hogy megpróbálja kiköszörülni a csorbát, amit az eset a marokkói paprikatermelők hírnevén ejtett.

A szakember hangsúlyozta a hibás termelő általa termelt paprikában a megengedett vegyszermennyiség – ez kilogrammonként 0,01 milligramm – negyvenötszörösét találták, ami súlyos megsértése a szabályoknak, hiszen országukban is ugyanazok az élelmiszerbiztonsági előírások vannak érvényben, mint az Európai Unióban. A marokkói paprikatermelők képviselője – aki maga is exportál több, mint egy évtizede Magyarországra – arról tájékoztatott, hogy Marokkóban is működnek az EU által is elismert ellenőrző rendszerek. S ez volt az elő olyan eset, hogy Magyarországon kifogásolták a marokkói paprika minőségét. Marokkóból évente mintegy 5-7 ezer tonna paprika érkezik Magyarországra, ami a teljes paprikaexportjuk 0,5 százalékát teszi ki – tette hozzá.

Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna szántóföldi, illetve hajtatott paprikát termesztenek – mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója. A magyar paprikatermésből átlagosan mintegy 20-25 százalékot visznek ki külföldre, a többit belföldön adják el. Az import a magyar össztermés mintegy 5 százalékát, azaz megközelítőleg tízezer tonnát tesz ki, amely elsősorban a téli és kora tavaszi hónapokban érkezik Magyarországra. Az import mintegy fele származik Marokkóból.