Hogyan válasszunk OKJ-s képzést?

2014. november 12. szerda - 20:33 / piacesprofit.hu
  •    

Az OKJ-s képzések az iskolarendszeren kívüli oktatás legnépszerűbb típusai közé tartoznak. A több száz szakképesítést, részszaképesítést kínáló tanfolyam és sokféle képzőhely közül azonban nem egyszerű választani.

Kép: EU

Ha nem sikerült a felvételi, esetleg pályát szeretnénk váltani, vagy az ismereteinket elmélyíteni, megfelelő választás lehet egy OKJ-s képzés. Ezek az államilag elismert szakképesítést nyújtó tanfolyamok az iskolarendszeren kívüli képzések között a legnépszerűbbek közé tartoznak a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Rugalmas időbeosztásuk miatt munka vagy család mellett is részt lehet venni a tanfolyamokon, a megfelelő szintű OKJ-s bizonyítvánnyal pedig a felvételi pontszámításnál is értékes pontokat szerezhetnek a résztvevők. Az sem utolsó szempont, hogy sok OKJ képzés a munkaerőpiacon keresett és jól megfizetett szakmát kínál.

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő több száz szakképesítés közül azonban nem könnyű választani. Szintén problémát okozhat, hogy sok képzőhely kínálja ezeket a tanfolyamokat, és nem lehetünk biztosak benne, hogy azt kapjuk a pénzükért, amit ígértek. Bársony Csaba, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási igazgatója segít eligazodni néhány hasznos tippel az OKJ-s képzések útvesztőiben.

Olyan szakmát tanuljunk, ami érdekel bennünket

Elsőként azt kell végiggondolnunk, hogy a jelenlegi szakmánkon belüli továbbképzéssel szeretnénk érvényesülni, vagy valami teljesen újba szeretnénk belekezdeni. Ne felejtsük el, hogy a szakmai tapasztalat nagy előny, amelynek akár a fizetésben is megmutatkozó értéke lehet. Ha mindezt megfontolva is új szakma tanulását választjuk, akkor az a legfontosabb, hogy olyat keressünk, amelyik közel áll érdeklődési körünkhöz. Tegyük fel magunknak a kérdést: van-e kellőlelkesedésünk, elhivatottságunk a választott szakmához? Enélkül ugyanis aligha lehetünk sikeresek az adott területen. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, keressünk fel pályaválasztási szakembert, vagy próbáljunk ki önismereti technikákat, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a tényleges vágyainkhoz.

KAPÓS A KÖNYVELŐ ÉS AZ ADÓTANÁCSADÓ
Továbbra is a mérlegképes könyvelő a legnépszerűbb OKJ képzés, de a tb-ügyintéző és az adótanácsadó is kapós. A nagy népszerűség oka, hogy a munkaerőpiacon keresettek és a legjobban megfizetettek közé tartoznak ezek a szakmák.

A munkaerőpiacon keresett szakmát válasszunk

Az OKJ-s képzések további előnye, hogy akár néhány hónap alatt szakmát nyújtó bizonyítványt kínálnak, amely a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben nagy érték. Azért, hogy ezt jól kihasználhassuk, érdemes körbenézni a munkaerőpiacon, és azok közül a szakképesítések közül választani, amelyek a keresettek közé tartoznak. „Nem feltétlenül a divatos képzések a legjobbak ebből a szempontból, hiszen sokszor telített szakmákról van szó. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem érdemes csak az elhelyezkedési esélyek alapján választani. Ami nem érdekel bennünket, abban nem leszünk sikeresek” – hívja fel a figyelmet Bársony Csaba.

Legyünk tisztában a fogalmakkal

Ha OKJ-s tanfolyamra jelentkezünk, nem árt tisztában lennünk a képzési jegyzék alapfogalmaival. Például azzal, hogy amíg a részszaképesítés legalább egy munkakör ellátására, a szakképesítés egy vagy több foglalkozás valamennyi munkakörének betöltésére képesít. Emellett hasznos megismernünk a képzésekhez tartozó hét számjegyű azonosítószámok rendszerét, amelyből például kiderül, melyikhez milyen iskolai végzettség szükséges, és azt is megtudhatjuk, az adott képzés jelent-e többletpontot felvételinél. Ezek az információk több helyen elérhetőek az interneten, és egy magára adó képzőnél is választ kaphatunk a kérdéseinkre

Tervezzünk karriert

Jó tisztában lennünk azzal is, hogy bizonyos OKJ-s képzések egymásra épülnek, így tervezhető karrierutat kínálnak, ami tovább növeli értéküket. Ilyenek például a pénzügyi szakképesítések, amelyek már az első szakképesítés megszerzése után is jól hasznosíthatóak, utána pedig folyamatos képzésekkel lépkedhetünk egyre feljebb a ranglétrán – és persze a fizetésünk is ennek megfelelően emelkedhet.

Válasszunk körültekintően képzőhelyet

A képzőhely kiválasztásánál mindenképpen figyeljünk a minőségre, hiszen ahogyan a diplomákat, úgy az OKJ-s végzettséget is „beárazza” a piac aszerint, hogy ki hol végzett. Így a minőség megtérül, mert az elhelyezkedési esélyeket növelheti. Ezért olyan engedéllyel rendelkező képző intézményt válasszunk, amelyik eleget tett az új felnőttképzési törvény követelményeinek, régóta és stabilan működik helyben, képzéseit megbízható, szakmájukban elismert oktatók tartják, valamint megfelelő referenciákkal rendelkezik.

BÜFÉSNEK ÉS VASALÓÁRUSNAK NEM KELL SZAKKÉPESÍTÉS
Az elektromos háztartási cikkek és háztartási kisgépek, a számítógépek és szoftverek, a számítógép-alkatrészek, valamint a telekommunikációs cikkek szakképesítés nélkül is árusíthatók, továbbá a kávézó, eszpresszó és büfé felszolgálóinak sem lesz szükségük szakképesítésre.