Hiába látszik növekedőnek, valójában gyenge az ipar

2017. március 07. kedd - 09:55 / PP/MTI
  •    

Hiába néz ki úgy első ránézésre, hogy erősen kezdte 2017-et az ipar, a trendvonal a tavalyihoz hasonló, gyenge évet vetít előre. Nem jó jel, hogy a német ipar is zuhant a havi összesítésben.

Az ipari termelés volumene 6,5 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal nőtt, idén januárban ugyanis kettővel több munkanap volt, mint a múlt  év első hónapjában – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva januárban a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás három havi emelkedés után 0,1 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a trend változatlan, az előző hónapokhoz hasonlóan a főbb ágazatokban inkább a stagnálás volt a jellemző az év első hónapjában. Tavaly az ipari termelés öt hónapban – februárban, áprilisban, májusban, augusztusban és novemberben – nőtt az előző év azonos időszakához képest, hét hónapban pedig csökkent.

adatok monitoron

Kép:Pexels

A legnagyobb, 10,8 százalékos növekedés augusztusban történt. Éves bázison tavaly márciusban esett vissza leginkább az ipari termelés, 5,6 százalékkal. A munkanappal kiigazított adatok szerint tavaly hét hónapban nőtt, négyben csökkent, júliusban pedig stagnált az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához viszonyítva. Munkanaphatástól megtisztítva áprilisban volt a legnagyobb növekedés, 4,7 százalékos, szeptemberben pedig a legnagyobb csökkenés, 3,7 százalékos.

Hiába néz ki úgy első ránézésre, hogy erősen kezdte 2017-et az ipar, még a munkanaphatással kiigazított adat is erősebb , mint a tavalyi év átlaga (0,9 százalék), ha a hosszútávú trendeket figyeljük meg, jól látható, hogy a termelés volumene lényegében stagnált az elmúlt hónapokban – közölte kommentárjában Virovácz Péter, az ING elemzője hozzátéve, ezt a folyamatot erősíti, hogy havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent az ipari teljesítmény.

A trendvonal így a tavalyihoz hasonló, gyenge évet vetít nekünk előre 2017-re. A gyengélkedés egyik oka lehet, hogy az Audi tavaly év végétől csökkentette termelési kapacitásait. Ennek fényében nem is tekinthető olyan rossznak az évkezdet.  Ezzel szemben némiképp árnyalja a jövőről alkotott képünket, hogy a ma kiadott német ipari rendelési adatok havi összevetésben 7 százalék feletti mértékben zuhantak, amire 2009 óta nem volt példa. Tekintettel arra, hogy a magyar ipar nagyban függ a német ipari rendelésektől, ez inkább negatív irányba billentheti az idei várakozásokat. Tavasztól azonban az Apollo gumigyár várhatóan végre beindítja termelését, ami felfelé hajtja majd az ipari termelés alakulását. Összességében tehát nagyon sok a bizonytalanság, de várakozásunk szerint 2017-ben átlagosan 2 százalék alatt maradhat az ipari termelés bővülése – közölte az ING elemzője.