Három ellenzéki szavazattal nyert Obama

2009. február 15. vasárnap - 07:25 / MTI
  •    

Az amerikai képviselőház után a szenátus is megszavazta helyi idő szerint pénteken a gazdaságélénkítő programcsomag végső változatát, amelyről két nappal korábban született megállapodás az alsó-, illetve a felsőház által elfogadott törvényjavaslatokat összehangoló konferencia ülésén

 A 787 milliárd dolláros csomag elfogadásához a felsőházban éppen a jóváhagyáshoz minimálisan szükséges 60 voks gyűlt össze az összes demokrata és 3 republikánus szenátor támogatásával. A csomag ellen 38 szenátor szavazott.

Az alsóházban a leadott igen szavazatok mindegyike demokrata voks volt, a republikánusok viszont kivétel nélkül nemmel szavaztak. A csomagot 246-183 szavazati aránnyal fogadták el, a 176 republikánus mellett 7 demokrata sem támogatta a csomagot. Barack Obama elnök már hétfőn aláírhatja a mindkét ház által jóváhagyott törvényt. A három hete hivatalba lépett elnök számára győzelem az általa kezdeményezett hatalmas ösztönző program elfogadása, az viszont kudarc, hogy javaslatával nem tudta megtörni a kongresszust évek óta uraló pártos megosztottságot.

Ezer milliárd dolláros tévedés

A kongresszusi vitában pénteken a demokrata és republikánus politikusok kíméletlenül támadták egymást. A republikánus John McCain szenátor egybillió dolláros tévedésnek nevezte a törvényt, hangsúlyozva, szó sincs a program kétpárti támogatásáról. A demokrata Richard Durbin azzal vágott vissza, hogy az ellenzéknek nincs alternatívája, nincs javaslata a gazdaság élénkítésére.

Steny Hoyer, a képviselőház demokrata többségi frakciójának vezetője azt mondta, hogy amerikaiak milliói fognak adócsökkentést kapni, a program millióknak fog segíteni, akik elvesztették állásukat, és nem tudják ellátni családjukat. Mike Pence, a republikánus vezetés egyik tagja a záróvitában megjegyezte: “a demokraták ösztönző javaslata csak nagyobb állami jelenlétre és még több adósságra fog ösztönözni”. Az ellenzék – amely szerint nem nagy, szövetségi finanszírozású projektekkel, hanem alapvetően adócsökkentéssel kellene kimozdítani a gazdaságot a válsághelyzetből – kártékony “költekezési programnak” tekinti az élénkítő csomagot.

19 milliárdos különbség

Feszített ütemű egyeztetések után szerdán született megállapodás a program végső verziójáról, amely kisebb méretű az alsóházban és a felsőházban megszavazott csomagnál is. A képviselőház korábban 819 milliárd dolláros élénkítő programról döntött, a felsőház pedig 838 milliárd dollárt hagyott jóvá.

Az Obama-kormány által kezdeményezett ösztönző csomag a 2007 decembere óta recesszióban levő amerikai gazdaság fellendítését célozza. A program főbb elemei: az adócsökkentések, az infrastrukturális projektek, illetve a recesszió áldozatainak megsegítése. Obama szerint a programmal 4 millió munkahelyet lehet teremteni, illetve megmenteni. A részleges adatok szerint az élénkítő programban 281 milliárd dollár szerepel adócsökkentésre, ami az egész csomag 36 százaléka, ezenkívül körülbelül 308 milliárd dollár fejlesztési programokra és 198 milliárd dollár segélyezésre, például munkanélküli juttatásokra.