Három százalékkal lehetünk nagyobbak az idén

2015. augusztus 14. péntek - 11:22 / PP/MTI
  •    

Az idei bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel kapcsolatos várakozások 3 százalék körül mozognak makrogazdasági elemzők szerint a második negyedévi előzetes adat ismeretében.

Kép: SXC

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: a GDP várt 3 százaléknál gyengébb második negyedévi 2,7 százalékos növekedési adata a mezőgazdaság gyengébb teljesítménye miatt elmarad az első negyedévben mért 3,5 százalékostól. A mostani számok és kilátások fényében a harmadik és negyedik negyedévben 3 százalék alatti gazdasági növekedésre számít Németh Dávid.

Az alacsony hitelkiáramlásból az elemző arra következtetett, hogy a beruházások alacsony szintje is szerepet játszhatott a lassulásban. Emellett viszont az ipar, ezen belül is a feldolgozó- és az építőipar teljesítménye hajtotta a gazdaságot, és korábbi negyedévekhez hasonlóan a második negyedévben az export is hozzájárult a bővüléshez, ugyanakkor a lakossági fogyasztás a szolgáltatások terén nem tudott jelentősebben hozzájárulni a növekedéshez – fejtette ki az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a második fél évben várható gyorsulás ellenére, a részletes adatok fényében – amennyiben azok megerősítik az első becsléseket – valószínűleg felülvizsgálják az idei 3,3 százalékos növekedéssel kapcsolatos előrejelzésüket. Szintén kiemelte: a lendület csökkenését kifejezetten a mezőgazdaság tavalyinál jóval gyengébb teljesítménye okozta. Mivel számos termény esetében a terméseredmények még nem ismertek, nem kizárt, hogy egy későbbi revízió során változik a GDP lefutása.

Rámutatott: a második fél évben gyorsulhat a gazdasági növekedés a tavalyi gyenge második fél év miatt is. Egy évvel ezelőtt ugyanis az egyik hazai autógyár két korábbi modelljének gyártását leállította, ami egyszeri kiesést okozott az ipari termelésben, így annak bővülése az alacsonyabb bázis miatt jóval erőteljesebb lehet. Szintén a GDP-növekedés erősödésének lehetőségére utalhat, hogy a tavalyi harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése is. Idén pedig a Takarékbank a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódására számít. A második félévben a kifutó EU-ciklus forrásainak felgyorsuló felhasználása miatt a beruházások is újra élénkülhetnek – vélekedett.

Óvatosan fékez a pannon puma
Bár a magyar gazdaság 2015-ben is az EU átlagánál (1,8%) gyorsabban fog növekedni, a tavalyi dinamika (3,6%) elérésére nincs esély, 2,7% körüli ütem valószínű. A hazai gazdaság a GKI által korábban feltételezettnél elnyújtottabban lassul.