Három hónap után megtorpantunk

2017. február 27. hétfő - 06:44 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban – három hónapos emelkedés után – megállt a GKI konjunktúraindexének javulása. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. A GKI konjunktúraindexe mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, ennek – a januárhoz hasonlóan – most is a felső részén található.

Az üzleti bizalmi indexen belül februárban az ipari érezhetően romlott, a többi ágazaté kisebb-nagyobb mértékben emelkedett. Az iparban rosszabb lett az elmúlt és a következő időszaki termelés, valamint a rendelésállomány – beleértve ebbe az exportrendeléseket is – megítélése. A válaszolók a szokásosnál kissé magasabbnak érezték a készletállományt is.

Az építőipari kilátások viszont februárban már a negyedik egymást követő hónapban javultak, s 28 havi csúcsukra emelkedtek. Bár a magasépítő cégek továbbra is sokkal optimistábbak, a javulás idén eddig a mélyépítők cégek körében volt ugrásszerű. Az előző háromhavi termelés megítélése valamelyest, a rendelésállomány értékelése számottevően javult januárhoz képest.

A kereskedelmi bizalmi index februárban harmadik hónapja emelkedett, de ezzel is bennmaradt az elmúlt három évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése javult, a rendeléseké viszont kissé romlott. A szolgáltatói bizalmi index februárban visszaemelkedett a tavaly nyári szintre. Az általános üzletmenetről és az előző időszaki forgalomról alkotott vélemény kedvezőbb lett, de a forgalmi kilátások kissé romlottak.

A foglalkoztatási szándék az iparban háromhavi javulás után visszaesett az októberi szintre, romlott a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében is, miközben az építőiparban erősödés volt tapasztalható. Ugyanakkor kissé tovább mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való amúgyis alacsony szintű félelme. (Ez a soha nem látott mértékű munkaerőhiányt tekintve nem is meglepő.)

Az áremelési szándék az építőiparban a decemberi és januári nagy ugrás után februárban kissé visszafogottabb lett, a többi ágazatban viszont nem változott. A cégek nagyobbik fele – az iparban csaknem háromnegyede – változatlan árakra számít. Erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is érezhetően romlott, legkevésbé az építőiparban és a lakosság körében.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban három hónapos emelkedés után kismértékben csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét a januárinál valamivel rosszabbnak, várható megtakarítási képességeit viszont kissé jobbnak ítélte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a korábbihoz hasonlónak minősítették.

konjunktúra index 2017 február

Forrás: GKI