Harmadszorra is beindulhat a pénznyomda

2011. augusztus 08. hétfő - 18:21 / piac-profit.hu
  •    

"Az USA leminősítése kétségtelenül nagy vihart kavart a pénzügyi világban. Miközben Európa folyamatosan az államadóssági problémákkal küzd, és minden lehető eszközt bevetve próbálja megoldani azt, addig az Egyesült Államok heteken keresztül elodázta a döntések meghozatalát. A leminősítés tehát arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak az uniónak kell szembenéznie a költségvetési hiány leküzdésével, de Amerikának is" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Már a leminősítést megelőzően is negatív tőkepiaci hangulat a mérföldkőnek számító döntést követően tovább romlott, és az elmúlt órákban a világtőzsdék jelentős esést produkáltak, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy az esést továbbra is a bizonytalanság, semmint fundamentális alapon, egy valós recesszió veszélye hajtja. Tény, hogy az immár Amerikát is elérő költségvetési szigorítás kényszere hosszú távon ronthatja a növekedési kilátásokat, azonban fontos látni, hogy ennek ellenére az amerikai gazdaság folyamatos bővülést produkál – ezt erősíti meg a legutóbb, múlt pénteken kijött munkanélküliségi adat is.

„Ha tőkepiacokon a félelem és a kockázatelutasítás tovább fokozódik, a pénzpiacok ismét kiszáradhatnak, amely egy olyan negatív spirált indíthat el, amelyet 2008-ban láttunk. Ennek elkerülése pedig újabb likviditásbővítő programra (QE3) sarkallhatja a Fed-et. Jelen esetben tehát elsősorban nem a gazdaság felpörgetése, hanem a tőkepiacok megnyugtatása végett, de ismét elképzelhető a Fed likviditásbővítési programjának folytatása – amelyet akár már a holnapi Fed kamatdöntés során bejelenthetnek. Alan Greenspan korábbi jegybank elnök már nyilatkozatott is tett arról, hogy az USA annyi dollárt nyomtathat, amennyit csak akar, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor jelentik be a pénzpumpa újbóli elindítását. A dolog érdekessége, hogy közeleg az a jegybankár konferencia (Jackson Hole), amelyen éppen egy éve jelentették be a QE2-t" -hívta fel rá a figyelmet a K&H Alapkezelő szakembere.