Hamar jön az enyhülés?

2008. november 24. hétfő - 21:25 / PP/MTI
  •    

Az elmúlt hét válságjelei után a hétfő pozitív híreket hozott a pénzpiacok számára a világban és Magyarországon. A monetáris tanács 50 bázisponttal 11 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

A főpénzügyér
Timothy Geithner, az amerikai jegybank New York-i részlegének elnöke lesz az új pénzügyminiszter, jelentette be Barack Obama hétfőn Chicagóban.

Obamához hasonlóan 47 éves Geithner korábban vezető pozíciókat töltött be a pénzügyminisztériumban, a Nemzetközi Valutaalapnál és a New York-i Fedben, idézte fel Obama, és hozzátette: Geithnernek “egyedülálló rálátása van arra, hogy milyen tévedések vezettek a tőkepiaci válsághoz, és világosan látja, milyen lépéseket kell tenni a felépüléshez”.

A nemzetközi piaci szereplők örömmel fogadták, hogy az amerikai pénzügyi kormányzat megmentette az esetleges bukástól a nagyságra második amerikai bankcsoportot, a Citigroupot. Washington 55 milliárd dollár értékű részesedést vásárolt a pénzintézetben, valamint átvállalta a 306 milliárd dollárra becsült “mérgezett” értékpapír-portfolióban várható veszteségek 90 százalékát.

Az is kedvező hatással volt, hogy a megválasztott amerikai elnök gyorsan kijelölte gazdasági csapatát. Egyelőre úgy tűnik, Barack Obama a piacnak tetsző szakembereket választott.

Kamat, fejlesztések

Magyarországon is hatott a pénzpiacokra a nemzetközi pozitív hangulat, amelyet tovább erősített a jegybanki alapkamat csökkentése. A monetáris tanács 50 bázisponttal 11 százalékra csökkentette az alapkamatot, ezt az elemzők ugyancsak a stabilizáció felé mutató jelként értékelik.

Eközben a világban és Magyarországon is egymást követik a pénzügyi válság után formálódó gazdasági válságról, illetve a válság kezeléséről szóló híradások. A globális gazdasági krízis hazai hatásainak enyhítésére Varju László, a gazdasági tárca kijelölt államtitkára azt mondta, hogy legfontosabb feladatának azt tartja, hogy minél több beruházás valósuljon meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Tukacs István leendő, a gazdasági válságövezetek kezeléséért felelős kormánybiztos kiemelten fontosnak nevezte a munkahelyek megőrzését a krízis miatt nehéz helyzetbe kerülő területeken.

Autóipar, Ausztria, Kuvait

A válság által egyik leginkább sújtott terület az autóipar. A legújabb ezt igazoló hír, hogy a stuttgarti Daimler autógyár elnöksége bejelentette: a jelenlegi értékesítési válság nyomán a cég összes beruházását felülvizsgálják. Jó hír Magyarország számára, hogy ez a lépés a jövő évre tervezett kecskeméti Mercedes-beruházást nem érinti.

Az új osztrák szociáldemokrata-néppárti nagykoalíciós kormány öthetes egyeztető tárgyalások után tető alá hozott, 270 oldalra rúgó programja két élénkítő csomagot is tartalmaz a pénzügyi válság következményeivel küszködő gazdaság megsegítésére. A program jelentős adócsökkentési tervről intézkedik, és új szabályozást vezet be a bevándorlás területén. 

A leggazdagabb országok sem vonhatják ki magukat a világ eseményeiből. A kuvaiti befektetési hatóság helyi lapjelentések szerint mintegy hárommilliárd eurót von ki külföldről, hogy erősebb befektetési tevékenységet folytasson belföldön.