Hagyná, hogy robot kezelje a megtakarított pénzét?

2016. augusztus 12. péntek - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az algoritmus olcsóbban ad tanácsot, mint a hús-vér bankár. Számos bank kínál már ilyen szolgáltatást, főleg a kisbefektetőknek éri meg. De vajon rááll-e az új módszerre a középosztály?

Robottanácsadó néven illeti a bankszektor és a szaksajtó az automatizált befektetési tanácsadást. Ez persze némileg félrevezető. Nem arról van ugyanis szó, hogy egy robottal kellene beszélgetni a bankfiókban és egy robotkar nyomogatna gombokat a számítógép klaviatúráján, hanem a mesterséges intelligencia konzultálna velünk a távolból. A korábbi befektetéseinket elemző és a megadott preferenciáinkat, kockázattűrő hajlandóságunkat figyelembe vevő algoritmus adja meg, milyen eszközökbe érdemes fektetnünk, s milyen arányokban osszuk fel tőkénket a különféle eszközök között. Amint jóváhagyjuk a konstrukciót, a megadott peremfeltételek szerint folyna a befektetés, illetve a részvények vétele-eladása.

De vajon nyugodt szívvel bíznánk megtakarításainkat egy algoritmusra? Már évek óta ezt tesszük. A vagyonos nagybefektetők Amerikában már most is úgy kereskednek a részvényekkel, hogy egy bizonyos árfolyam alatt automatikusan adják el a gépek a cégek papírjait. Ez néha mélyrepülésbe küldi egyes cégek tőzsdei árfolyamát, mert ha több részvényes állított be egy bizonyos alsó árfolyamot eladási küszöbnek, akkor hirtelen túl nagy lesz a kínálat, mindenki szabadulna a papírtól, s annak tovább zuhan az értéke.

Nem az a lényeg, hogy robotokkal társalgunk a bankfiókban, hanem hogy algoritmusokkal automatizálják az eddig emberek által meghozott döntéseket (fotó: flickr)

Fotó: flickr

Egy amerikai kutatás felmérés szerint a társadalom számos rétege nyitott a robottanácsadók igénybe vétele iránt. Még a gazdagok is, közülük 49 % tervezi ilyen szolgáltatás kipróbálását. A robottanácsadókat leginkább azok fogják igénybe venni, akiknek már vannak befektetéseiket. 2020-ra az újonnan befektetők, friss megtakarításokkal rendelkező polgárok mindössze 1 százalékát fogják alkotni a robottanácsadókat használó klientúrának. A befektetési tanácsadók körében végzett globális felmérés szerint 88 százalék hiszi, hogy a robotok át fogják venni a szerepüket a 100,000 és 1 millió dollár közötti befektethető tőkével rendelkező kliensek kiszolgálásában. Abban szinte minden érintett egyetért, hogy a robottanácsadási szolgáltatást kínáló cégekben olyan nagy potenciál van, hogy a közeljövőben a Visával, a PayPallal vagy az American Express-szel egyívású nagy piaci szereplőkké nőhetik ki magukat néhány év leforgása alatt. nem véletlen, hogy több vállalkozás is elindította ilyen szolgáltatását.

Így lettek dúsgazdagok a híres üzletemberek
Csak mázlijuk volt, jó helyen voltak, jó helyen, netán a tehetségük és a kitartásuk is hozzásegítette őket, hogy sikersztorikká váljanak. Vagy még ennél is többről volna szó? Akik gazdagok, úgy vélik, másmilyen a pénzhez való hozzáállásuk, mint a többségé. Nem miután megszerezték, hanem mielőtt szert tettek volna rá. Belenéztünk a gazdagok fejébe.

A Fidelity idén júliusban indította el a Fidelity Go-t. A 2015 óta beta verzióban -tehát kísérleti jelleggel- működő szolgáltatás automatizált befektetést kínál és 5000 dollár (azaz 1,39 millió forint) a minimumtőke, amivel igénybe lehet venni a szolgáltatást. A bank 0,35-0,4 %-ot vesz le kezelési költségként a befektetett pénzből. A robottanácsadó kérdéseket tesz fel az ügyfélnek online és a válaszok ismeretében állítja össze a javasolt portfóliót. A szolgáltatás azonban nem teljes automatizált: míg a robottanácsadók esetében az alap menedzselését is gép végzi, a Fidelity Go-nál a kliens maga kezelheti befektetéseit egy netes felületen vagy egy app segítségével. A Fidelity az év végéig robottanácsadói szolgáltatást indít brókercégek és bejegyzett befektetési tanácsadók számára is. Ezzel házon belülre hozták a B2B robottanácsadást, mert korábban a Betterment nevű startuppal együttműködésben kínáltak ilyen szolgáltatást a pénzügyi szektor szereplőinek.

Az E-Trade online befektetési platform is megkezdte a robottanácsadást, ám egyes ügyfeleinek továbbra is kínál személyes ügyintézést. A kettő egyvelege az Adaptive Portfolio nevű szolgáltatás. Itt is egy kérdőív kitöltésével indul a dolog, melyben az ügyfelek nyilatkoznak arról, mennyi kockázatot hajlandók vállalni, milyen távon akarják gyarapítani tőkéjüket és milyen hozamra játszanának. A teljesen robotizált portfóliót “passzív” portfóliónak nevezik. Az E-Trade-nél a minimum-befektetés 10 000 dollár (vagyis 2,79 millió forint) és 0,3 %-ot számol le a hibridszolgáltatásért, ami hasonló a Vanguard Personal Advisor Services díjához.

Akár fizetünk is a nagyobb kamatért?
Az alacsony kamatkörnyezetre a lakossági megtakarítók is reagáltak. A nagyobb kockázatú befektetéseknél már nem várnak kétszámjegyű teljesítménynövekedést, a magasabb hozam elérése érdekében pedig rövid távon akár pár százalékos veszteséget is hajlandóak bevállalni – derül ki a K&H befektetői felmérésből.