Ha fegyverről van szó, a határ a csillagos ég

2019. április 29. hétfő - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

A világ országainak katonai kiadásai tavaly is tovább nőttek és elérték az 1,64 billió eurót. Különösen Amerika és Kína költ a korábbinál is többet fegyverkezésre.

A Sipri, a Stockholmi Békekutató Intézet 1988 óta hozza nyilvánosságra idevágó jelentését, amely szerint az elmúlt évben 2,6 százalékkal emelkedtek a világ katonai kiadásai, az eddigi legmagasabb szintre.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A 155 országot felölelő vizsgálat adatai nem csak a hivatalos számokon, hanem az ENSZ és a NATO számain is alapulnak. Eszerint az Egyesült Államok tavaly kereken 583 Mrd. eurót fordított védelmi célokra, 4,6 százalékkal többet, mint az előző évben. Ez a világ teljes katonai kiadásainak 36 százaléka és csaknem annyi, mint az USA után következő nyolc ország kiadásai összesen. Az emelkedés mögött a Trump-kormány által megrendelt új fegyverrendszerek állnak.

Putyinnál jobb reklámarcot el sem lehet képzelni
Oroszország tavaly átvette a második helyet a világ legnagyobb fegyverkereskedőinek listáján. Közel 38 Mrd. dollár értékben adott el fegyverzetet, túlnyomórészt ázsiai és afrikai országoknak.

Kína védelmi költségvetése az immár 24. évben emelkedett folyamatosan, ezúttal 5 százalékkal. Utánuk az élmezőny: Szaúd-Arábia, India, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia. Jóllehet az orosz fegyverkezés, egyebek mellett a gazdasági nehézségek miatt lassult, a szomszédos országokban (a balti államok, Ukrajna, Románia, Bulgária) növekedés volt tapasztalható.

A világ katonai kiadásai 1999-2011 között folyamatosan emelkedtek, 2012-2016 között viszonylag állandóan maradtak, majd 2017-től kezdődött ismét növekedés. (Forrás: Sipri)