Gyengült és tovább gyengül a német gazdaság

2019. augusztus 28. szerda - 15:49 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A berlini Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) friss konjunktúraindexe 89 ponttal olyan alacsonyan áll, mint utoljára 2012 végén. A DIW 0.2 százalékos csökkenést jelez a 3. negyedévre

A jelentés szerint a mutatók tükrében a német gazdaság a nyár folyamán technikailag recesszióban van, miután a GDP már a 2. negyedévben csökkent.

Az ipar válságban van és lassan, de biztosan húzza le maga után a szolgáltatókat is – írják.

A fontos piacokon, mindenekelőtt az EU-ban, csökkenő kereslet sújtja a német gazdaságot és a fenyegető kemény Brexit már érinti a Nagy-Britanniával szorosan összefonódott államokat.

Kép: SXC

Kép: SXC

Mindemellett ott vannak még az Amerikából kiinduló kereskedelmi viszályok, és a gondot okozó országok, mint Olaszország, amelyektől újabb problémák keletkezhetnek az euró-övezetben. „Mindez méreg a konjunktúra-érzékeny és a fogyasztési javakra orientált német gazdaság számára”, olvasható a jelentésben.

Az intézet ugyanakkor rámutat, hogy a gazdaság belső forrásai változatlanul robusztusak: a foglalkoztatottak számának növekedése, ha gyengült is, de nem állt meg. A magán-háztartások jövedelme, nem utolsó sorban a költségvetési hatások következtében, továbbra is érezhetően fog nőni. Az építőiparban is töretlen az élénk kereslet.