Forintgyengülés: és most merre lép a jegybank?

2018. június 15. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Eseménydús napjaink vannak a kötvény és a forint piacon. Az erős fundamentumok miatt ugyan nem sok százalékkal mozog az árfolyam, de a korábbi stabilitáshoz képest a napon belüli 2-3 forint limbózás új fejlemény – írja Barlai Róbert, az OTP regionális treasury igazgatóságának vezetője a LinkedInen közzétett véleményében.

Vége a stabil forintnak?
A magyar forint nagyon stabil pályán mozgott a fő devizákhoz képest az elmúlt években, de a korábbi időszakot jellemző „boldog békeéveknek”, úgy tűnik vége szakadt.

A nagy jegybankok mennyiségi lazítása előtti időkben ez a volatilitási szint nem volt rendkívüli. Újra hozzá kell szoknunk, hogy a piacok természetes módon változékonyak – vélekedett Barlai Róbert, az OTP Treasury igazgatósági tagja, a LinkedIn-en közzétett véleményében.

Különösen akkor, ha hírek és események jönnek a piacra, vagy korábbi árazási „horgonyok” szakadnak el. Ahogy az várható volt, az MNB képviselői elkezdtek arról beszélni szakmai körökben, befektetői találkozókon, hogy a jegybanki célt (3%) megközelítő infláció mellett vajon a jegybank mennyire tud toleráns maradni a forint további gyengülésével szemben. Az üzenet, hogy az „inflation targeting” rendszerben nem lehet korlátlan a türelem a forint gyengülésével szemben tehát megérkezett. Ez rögtön a kötvénypiacon is hozamemelkedést és kötvény eladásokat indukált. A 10 éves kötvények hozama 3,5%-on van. A tavalyi év végi 2-1,9%-hoz képest ez jelentős változás. Persze sok változás volt a nemzetközi hosszú hozamokban is, többek között ezért a magyar 10 éves hozam is emelkedik év eleje óta.

uj-1000-forintos-elolap.exact525x239

Mégis, a korábbi trendekről leválva külön pályán kezdett gyengülni a magyar kötvény piac…

Biztosan túl gyors változás ez a jegybanknak, hiszen az infláció nem indukálja még a tényleges kamatemelésről a diskurzust, vagy az emelések tényleges árazását. Noha a rövid kamatok stabilan alacsonyak, a változó jegybanki kommunikáció bizonytalanságot, újra árazódást hozhat a hozam görbe elején is. Egyes FRA lejáratokon már látjuk ennek világos jeleit. A kötvény és pénzpiac is fogta az üzentet. A további forintgyengülés az importált infláción keresztül veszélyezteti az inflációs célt, ami szigorodó monetáris politikát, tehát a monetáris politika változását hozhatja el.

Kopátsy Sándor: a gyenge forint a sikerünk egyik forrása
Habár a forint elmúlt években végbement leértékelődése komoly fájdalmakkal járt, Kopátsy Sándor szerint mégis ez jelenti a magyar gazdaság jelenlegi sikereinek egyik legfontosabb alapját. A Piac & Profit egyik alapítójának és máig aktív szerkesztőbiztossági tagjának írását változtatás nélkül közöljük.

Az alacsony kamatpolitika mostantól korlátos, illetve infláció- és forintárfolyam függő. A piacnak nincs türelme. Kapott egy jelzést és változnak az árazások. Ezért a korábbi árazási horgonyok elszakadni látszanak – még ha ez túl korai – a kötvény piacon is. Az infláció ellen hitelesen küzdő jegybank, mely időben kellő lépésekkel és valós akcióval vezeti a piacot, hitelesen tud újra stabilitást hozni a forintban és az átárazódást követően a kötvény piacon is. A piacok gyorsan árazzák a változást, és hogy a jegybanknak lesz-e kellő ideje a fundamentális változásokhoz igazítani a monetáris politikát, vagy inkább egy a piac által kikényszerített változást fogunk látni, ma még nem tiszta. Ez nagyban múlik majd azon is, hogy a nemzetközi piacokon az „emerging” piacok megítélése és a dollár árfolyama hogyan alakul.

Az inflációs kilátásoktól függő esetleges kamat emelés képbe hozása segítheti a forinton lévő nyomást csökkenteni. Ugyanakkor ennek természetes következményeként a monetáris politika mozgásterének várható változása piaci eladási nyomást és feszültséget gerjeszt a kötvény piacokon. Ez normális jelenség és felelős reakció a jegybank részéről. Ha a kamat emelés sebességére és mértékére vonatkozó piaci várakozásokat nem sikerül a jegybanknak hitelesen kezelni, akkor a deviza piacon újra erősödhet az eladói nyomás. Ehhez gyors és a piaci várakozások előtt járó beavatkozásokra van szükség.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.