Fordulatos lesz ez a hét a pénzpiacokon

2018. november 05. hétfő - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Félidei választások az Egyesült Államokban kedden, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának ülése csütörtökön, az olasz pénzügyminiszter tárgyalása Brüsszelben, valamint Kína lehetséges lépései a jüannal kapcsolatban – ezek az eseménykockázatok lesznek a legnagyobb hatással a világ pénzügyi piacaira az előttünk álló héten a Saxo Bank elemzése szerint.

A hét elején minden bizonnyal az amerikai félidei választások uralják a híreket: kedden kerül sor a választásokra, és szerdán lesznek meg az eredmények. Az általános konszenzus szerint a demokraták többséget szereznek a képviselőházban, de a szenátusban nem. Ha ehhez képest meglepetés lesz, az inkább a demokraták javára fog történni, mivel az arányukat tekintve több fiatal és nő szavaz, mint az előző választásokon.

Erősödhet a jüan

Nem úgy tűnik, hogy Kínában minden rendben van
Kína néhány nappal ezelőtti bejelentése a banki kötelező tartalékráta csökkentéséről, amellyel a likviditást növelné, a piac szemében olyan jel, ami inkább a problémákra utal, mintsem arra, hogy az ország gazdasági kilátásai javulni kezdenének.

A múlt hét utolsó kereskedési napján, pénteken az amerikai részvénypiac nem tudta folytatni a megelőző napok raliját, valószínűleg az amerikai állampapírok agresszív eladási hulláma és az ezzel járó hozamemelkedés fékezte le a részvények korrekciós erősödését. A 30 éves amerikai államkötvények hozama pénteken megközelítette a 3,5%-os szintet. Az mindenesetre látszik, hogy amíg nem következik be fordulat a monetáris politikában, addig a kockázati hajlandóság minden növekedési kísérletét elfojthatja az emelkedő amerikai kötvényhozam.

Kína egyre több jelét adja annak, hogy erősíteni fogja álláspontjait a kereskedelmi tárgyalásokon. Hszi Csin-ping a Shanghai Expón tartott előadásában kritizálta a protekcionizmust és ígéretet tett arra, hogy csökkenti a vámokat. Arról nem beszélt a kínai elnök, hogy milyen intézkedéseket terveznek a jüannal kapcsolatban – a múlt héten csütörtökön megint láthattunk példát Kína erőteljes beavatkozására a jüan értékének védelmében.

Problémákat okozhat az olasz költségvetés

Az olasz kötvényhozamok a hetek óta legalacsonyabb szintekre estek, annak ellenére, hogy nem történt érdemi haladás a költségvetési huzavonában. A két olasz kormánypárt, a Liga és az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága együttesen már 60% fölött van, de a Liga népszerűsége gyorsabban növekszik a választások óta, mint az Öt Csillag Mozgalomé, és már többen hangot adtak aggodalmuknak a kormányzó koalíció stabilitásával kapcsolatban.

Az olasz költségvetéssel kapcsolatos vita a héten is produkálhat a devizapiacot befolyásoló szalagcímeket, mivel az olasz gazdasági és pénzügyminiszter Giovanni Tria Brüsszelben igyekszik megvédeni hazája álláspontját.