Fontos levelet hoz a postás a jelzáloghiteleseknek

2016. október 27. csütörtök - 11:23 / piacesprofit.hu
  •    

Több tízezer jelzáloghiteles kaphat tájékoztatót és nyilatkozatot bankjától a hiteléhez kötődő zálogjog önálló jelzálogjoggá alakításáról a közeljövőben, az ügyfeleknek nincs teendőjük, a változtatás nem jelent plusz költséget, nem változik hitelük összege, törlesztőrészlete, futamideje sem és tartozásukat is az eddigi hitelintézetüknek kell törleszteniük

jobban megéri hitelből venni, mint bérelni

Kép: Pixabay

Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csak technikai változásról van szó, és a témában tájékoztatót tett közzé fogyasztóvédelmi honlapján. A változás oka, hogy a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása 2016. október 1-jétől ismét lehetővé teszi, hogy egy jelzáloghitelnél a zálogjog önállóan – azaz a jelzálog-követelés nélkül, amelyre azt alapították – is forgalomképes legyen, vagyis azt a hitelintézet részben vagy egészben átruházhatja egy másik pénzügyi intézményre, jellemzően jelzálogbankra.

A tájékoztatók és a nyilatkozatok kiküldésének oka, hogy az önálló zálogjogot nemcsak az új hiteleknél lehet alkalmazni, hanem a meglévő jelzáloghiteleknél is, az eddigi zálogjogot átalakítva. Hozzáteszik azt is, hogy ez nem alakítja át a szerződéses feltételeket, a változás csak a jelzáloghitelüket nyújtó hitelintézet és az azt refinanszírozó jelzálogbank közti kapcsolatban fontos. Ha a hitelintézet az ilyen típusú jelzálogjogokat a jelzálogbankra ruházza át, stabilabb, fedezett források útján tudja jelzáloghiteleit refinanszírozni. Az ezekre a forrásokra jellemző alacsonyabb kockázati felár hosszabb távon csökkentheti a lakossági jelzáloghitelek kamatait is.

A korábbi jelzálogjog törléséről és az átalakításos önálló zálogjog bejegyzéséről az illetékes földhivatal írásban értesíti a zálogkötelezettet. Noha a korábbi devizaalapú hiteleknél e földhivatali értesítésben a hiteltartozás technikailag még mindig az adott devizanemben szerepel majd, a forintosítás nyomán természetesen már forint jelzáloghitelekről van szó.

Erre nagyon ügyeljünk, ha lakáshitelt veszünk fel
A felfutó lakáshitelezés időszakában is körültekintően kell kölcsönt felvenni, a piacon ugyanis nagyon eltérő hiteltermékek vannak. Ezért fontos mindig alaposan tájékozódni hitelfelvétel előtt. A Nemzeti Bank segítségével megmutatjuk, mire kell ügyelnie.