Foglalkoztatás: többen tolják a szekeret

2014. szeptember 26. péntek - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

A mezőgazdasági és a turisztikai szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon az elemzők véleménye szerint.

Kép: EU

Töretlen a foglalkoztatottak számának növekedési üteme, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta a legkedvezőbb adat – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a legfrissebb foglalkoztatottsági számokat. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint a következő hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé. A szakértő kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb, és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.

(Az elmúlt években a feketemunka mértéke hazánkban csak 1 százalékkal csökkent.)

Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetően nem ezen állami programnak köszönhető – mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerőpiac „tényleges” javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévő mutatók – vélekedett.

A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bővülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is – fűzte hozzá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, főleg a turizmus és a mezőgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévő részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta – mondta a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok időzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe. Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban is jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezőnynél jobb – mondta Török Zoltán.

Tízből nyolc új állásban van állami pénz
401 ezer álláskereső szerepelt augusztus utolsó napján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában, ami éves összevetésben 18 százalékos (90 ezer fős) csökkenést jelent. Az új munkahelyek 80 százaléka állami támogatással jött létre.