Fiókokat zár be, de nem vonul ki a Raiffeisen

2015. február 10. kedd - 14:26 / PP/MTI
  •    

A Raiffeisen Bank International (RBI) nem vonul ki Magyarországról és nem mond le lakossági szolgáltatásokról sem, de csökkenti bankfiókhálózatát és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre.

Több fiókot bezárnak – Kép: Flickr

A magyar piac sokkal fontosabb annál, minthogy feladjuk – jelentette be Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója kedden Bécsben., és megerősítette, hogy a Raiffeisen ésszerűsített univerzális bankként tovább kíván működni Magyarországon.  A vezérigazgató szavai szerint a banknak a megváltozott magyarországi szabályzó környezet miatt kell új stratégiát alkalmaznia.

Megerősítette, hogy – ellentétben az Erste Bank hétfőn bejelentett  tulajdonrész értékesítésével – a jelenlegi állás szerint a magyarországi leánybankot teljes egészében meg kívánják tartani. A lakossági banki szolgáltatásokkal kapcsolatban kijelentette, a bank nem kíván lemondani erről a szektorról, ezzel kapcsolatosan további megbeszélések zajlanak Magyarországgal.  Arról, hogy hány bankfiókot fognak bezárni vagy eladni, nem árultak el pontos részleteket.

A devizahitelek elszámoltatásáról hozott törvény miatt a Raiffeisen 251 millió euró veszteséget könyvelt el Magyarországon – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban a nem teljesítő hitelek csökkenésével számolnak, 2016-tól pedig a bankadó mérséklését várják. A Raiffeisen egy sor olyan intézkedésről döntött, amely a javítja a bank tőkehelyzetét. Új célként határozták meg, hogy a bank 2017-re 12 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezzen. Ez az érték 2014 végén 10 százalékos volt. A tervezett lépések érintik az RBI-csoport minden üzletrészét.

A bank eladja a lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét, az osztrák, szlovák, román, cseh és balkáni piacokon növekedést tervez. 2017-ig Oroszországban és Ukrajnában húsz és harminc százalékkal csökken a mérlegkockázat.

Kis lépés Orbán Viktornak, de nagy a magyar bankoknak
Tegnap egy kis lépést láthattunk egy embernek, de valószínűleg nagy lépést a bankrendszernek és az országnak. A kormány stratégiai jellegű bejelentéseket tett, és nemcsak csökkenti a bankadót, hanem óvakodik olyan intézkedések meghozatalától, amelyek negatívak a bankrendszer működésére nézve.