Féltik a vállalkozásukat a cégvezetők

2016. október 05. szerda - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Hiába javul a makrogazdasági helyzet, a vállalkozásukat féltik a cégvezetők – ezt mutatja a Policy Agenda Kkv Konjunktúra Indexe. A trend tartós hullámzást mutat, mintha nem tudnák eldönteni a cégvezetők, hogy merre indul el a gazdaság.

Továbbra is hullámzás jellemzi a kkv-szektor vezetőinek várakozását, hangulatát. 2014 közepétől kezdve szinte negyedévente változik, hogy merre indul el az index. A decemberi adatok az előző negyedévhez képest 2,3 pontos javulást mutattak, a márciusi adatfelvétel 3,9 pontos csökkentést eredményeztek, majd a júniusi adatok alapján 3,1 pontos emelkedés következett be. A mostani érték 47,8 pont lett, amely 0,7 ponttal alacsonyabb, mint a korábbi volt – közölte a Policy Agenda.

A legfőbb gond: a munkaerőhiány

A mostani kutatásban megkérdezték a cégvezetőket, hogy mi jelenti a gazdaság legnagyobb problémáját. A relatív többség (39,7%) szerint a munkaerőhiány jelenti a legfőbb nehézséget, alig lemaradva ettől következik (37,3%) az adórendszer.

policy

Ez utóbbi kapcsán emlékeztetnek arra, hogy negyedévvel ezelőtt azt kérdezték a kis- és középvállalkozásokat vezetőktől, hogy min változtatnának az adórendszer kapcsán. A cégvezetők 67 százaléka, tehát a kétharmados többség a foglalkoztatást terhelő adók csökkenését tartaná a legfontosabbnak, 25 százalék az áfakulcsok csökkentését, és 8 százalék  a vagyoni jellegű adók mérséklését. (Járulékcsökkentéssel orvosolná a munkaerőhiányt a hírek szerint a kormány. Az elsőre – sőt másodikra is – jól hangzó terv azonban szakemberek szerint önmagában kevés a megoldáshoz.)

A cégvezetők 12,2 százaléka az alacsony belső keresletet (ennek egyik okozója az alacsony bérszínvonal), 5 százalék a hitelhez jutás nehézségeit, 3 százalék a menekültválságot, 2,8 százalék az ország nemzetközi megítélését tartja a gazdaság legnagyobb problémájának.

Megkérdezték azt is, hogy a munkaerőhiány kezelésének egyik lehetőségeként elfogadnának-e vendégmunkásokat. A cégvezetők 70 százaléka nemet mondott az Európán belüli és Európán kívüli munkavállalók beengedésére, 23 százalék elfogadhatónak tartaná, ha „európai” vendégmunkásokkal pótolnák a magyar gazdaság munkaerőhiányát, míg 7 százalék akár a kontinensen kívülről is lehetőséget lát munkaerő beengedésére. (Bevándorlók és a romák nélkül biztos a munkaerőhiány a legnagyobb hazai munkaadói szervezet szerint, Varga Mihály szerint is jöhet külföldről „igény esetén” a szakképzett munkaerő.)