Fellendülésre számíthatunk

2014. július 08. kedd - 19:35 / piacesprofit.hu
  •    

A teljes közép-kelet-európai régióban fellendülésre számítanak a vállalatok az idei évben. A német külkereskedelmi kamarák felmérése szerint a régió minden országában javult az üzleti hangulat, a német cégeket még mindig az olcsó, képzett munkaerő vonzza.

Kép: Pixabay

A német külkereskedelmi kamarák által közép‐ és kelet‐európai térség 16 országában megkérdezett csaknem 1500 vállalatvezető szerint – az előző felméréshez képest – javultak mind a jelenlegi gazdasági helyzet, mind a következő évre vonatkozó kilátások is. A térség legtöbb országában jelenleg ugyan még mindig túlsúlyban vannak azok a vélemények, mi szerint az adott ország gazdasági helyzete nem jó (csupán négy országban tapasztaltak fordított arányt), de az előző évhez képest javult a negatív és pozitív válaszok egyenlege, a 2014‐re vonatkozó kilátások tekintetében pedig már túlnyomórészt javulásra számítanak mind a nemzetgazdaságra, mind a saját vállalatra vonatkozóan – olvasható a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara közleményében.

A gazdasági helyzet megítélésében egyfajta észak–déli megosztottság tapasztalható: a balti államokban, Lengyelországban és Csehországban a legtöbb kérdésben pozitív válaszokat adott a résztvevők többsége, míg a nyugat‐balkáni országokban inkább a borúlátó hangvétel uralkodik. Magyarország, Szlovákia és Románia legtöbbször a középmezőnyben szerepel. Csaknem minden részt vevő országban a javuló gazdasági helyzet tükröződik az erősödő foglalkoztatási és beruházási szándékokban is.

Vonzó munkaerő-piaci feltételek jellemzik a befektetési feltételrendszert

A befektetési és üzleti környezet megítélése a térség átlagában csak kismértékű elmozdulásokat mutat a 2013‐as felméréshez viszonyítva. Az összes országban elsősorban a rendelkezésre álló munkaerővel elégedettek a befektetők, éspedig mind a termelékenység, mind a képzettség és a költségszint tekintetében. Csaknem mindenhol a helyi beszállítók rendelkezésre állása és minősége is messzemenően megfelel a várakozásoknak, az infrastruktúra minőségét viszont a legtöbb országban nem tartják megfelelőnek.

Szeretik a vállalkozók az EU-t, és nem csak a pénzért
Ismét nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

Változatlanul elégedetlenül nyilatkoznak a régióban működő német cégek vezetői a gazdaságpolitikai környezet számos tényezőjéről. Mindenekelőtt a korrupció, a kiszámíthatóság hiánya és a bürokrácia váltanak ki nagy elégedetlenséget. Az adórendszert illetően viszont elég nagy szórás tapasztalható az egyes országokban mért elégedettség tekintetében.

Ismét Lengyelország a legvonzóbb befektetési cél

Az egyes országokban tapasztalt hiányosságok ellenére a beruházók túlnyomó többsége elégedett az eredeti telephely‐választással: a térség átlagában a válaszadók 83 százaléka választaná ismét a jelenlegi országot beruházása céljául, és csupán 17 százalékuk részesítene előnyben egy másik országot. Az egyes országok beruházási vonzerejére adott válaszokban a 2014‐es felmérés nem hozott változást az első öt helyezettben: a több mint 1400 válaszadó vállalatvezető megítélése szerint idén ismét Lengyelország bizonyult a leginkább vonzó országnak, Csehország pedig megőrizte második helyét a 3. helyezett Észtország előtt.

A felmérés összes eredménye ingyenesen letölthető a DUIHK honlapjáról.