“Felelőtlenség az ekkora fizetésemelés”

2008. december 16. kedd - 07:24 / MTI
  •    

Nem ért egyet az Országos Érdekegyeztető Tanács december 12-i ülésén kötött megállapodással a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mert szerintük a megállapodásban szereplő keresetnövelési mérték jelentős reálkereset-növekedést eredményezne, amit a mostani körülmények között felelőtlenségnek tartanak.

A két szervezet közleménye szerint a megállapodás során figyelembe vett gazdasági kilátások nem tükrözik a valóságos helyzetet, a gazdaság visszaesése várhatóan nagyobb lesz, míg az infláció mértéke lényegesen kisebb. Ennek figyelembevételével különösen aggasztónak tartják, hogy a megállapodásra hivatkozva a tartósan veszteséges állami és önkormányzati vállalatok a 2009-ben is keresetfejlesztést hajthassanak végre.

A két vállalkozói érdekképviselet számára elfogadhatatlan az is, hogy míg az üzleti szférában munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe, és a munkabérek emelésére alig van lehetőség, addig a közszolgálati szektorban tartósan eredménytelenül működő vállalatok munkavállalói számára – a munkahelyek megtartása mellett – a bérek emelkedése is biztosított.

Véleményük szerint a gazdaság és a társadalom számára az elsődleges cél a vállalkozások működőképességének fenntartása és a munkahelyek megőrzése. Ezért azt javasolják, hogy a jövő évre vonatkozó keresetajánlás nemzetgazdasági szinten 0-3,0 százalékos mértékű legyen, ami az eredményes vállalkozásoknál biztosíthatja a reálkeresetek szinten tartását, de fékezi a gazdaságtalanul működők béremelését.

Állandó sztrájkveszély

A közlemény szerint az MGYOSZ és a VOSZ ellenvéleményének fenntartása mellett azért nem akadályozta meg a háromoldalú OÉT megállapodás megkötését, mert a jelenlegi feszült helyzetben fontosnak tartják a szociális partnerek és a kormány együttműködésének fenntartását, a munkahelyek és a munkabéke megőrzését.

Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy a gazdasági-szociális párbeszéd folyamatát állandó sztrájkfenyegetés övezi. A sorozatos munkabeszüntetések tovább rontják a nemzetgazdaság helyzetét, megkérdőjelezik az érdekegyeztető fórumok működésének értelmét és hitelességét, illetve veszélyeztetik a már megkötött egyezségek betartását – áll a közleményben.