Fékeztek az ipari exportárak

2013. január 07. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak 2012. novemberében az előző havinál. A csökkenés elsősorban a feldolgozóipari ágazatokon belüli árváltozással volt összefüggésben, amely legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, vegyi anyag, termék gyártása és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén volt megfigyelhető a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentése szerint.

Novemberben az ipar  belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében kicsit kisebb mértékű, 0,5 százalékos csökkenést mutatnak. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (2,9%), a vegyi anyag, termék gyártása (1,3%) valamint a járműgyártás (1,2%) területén estek az árak. A legdinamikusabb árnövekedést a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységgel (0,9%) az élelmiszeriparral és a fémalap-anyag és fémfeldolgozásitermék-gyártással (0,5%) kapcsolatban figyeltek meg a statisztikusok.

Tendenciák
Az ipar belföldi értékesítési árainál a havi árcsökkenés az októberi 0,2 százalékos ütemről gyorsult fel 0,6 százalékra, az éves index tavaly május óta folyamatosan esik.
Az exportértékesítési árak második hónapja mutatnak csökkenést, mind éves, mind havi összevetésben.

Az egyéb feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke -0,5 és +0,3% között alakult. A  villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 0,8 százalékkal csökkentek novemberben.

Drágulás az élelmiszer és vegyiparban

A feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítését 0,4 százalékos áremelkedés jellemezte 2011 azonos időszakával  összehasonlítva. A legnagyobb mértékű növekedés az élelmiszeriparban, (7,6%), és a vegyi anyag, termék gyártásában (6,7%) volt észlelhető. A 2011 novemberében mért adatokhoz viszonyítva jelentősebben csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának (9,0%), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (5,9%) valamint a járműgyártás (5,8%) területén. A többi feldolgozóipari ágazatban -5,5 és +1,9% közötti változást regisztrált a KSH. A  villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 novemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,2 százalékkal csökkentek az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban nem változtak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos árcsökkenést észleltek a statisztikusok. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző hónapban.

Erősödött a forint

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,0 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 4,2 százalékkal estek az árak 2011 novemberéhez képest.

Az ipar forintban mért  exportértékesítési árai  2012 novemberében az előző havihoz képest 0,7, az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,1, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal gyengült; 2011 novemberében jegyzett árfolyamokat alapul véve az euróhoz mérten 8,8, a dollárhoz viszonyítva pedig 3,6 százalékkal erősödött.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor