Év közben lassulhat a gazdaság

2019. május 10. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az első negyedévben 5 százalékos GDP-növekedést érhetett el a magyar gazdaság. A növekedésben a lakosság és a beruházások, valamint az ipar, az építőipar és a szolgáltatások népszerűsége játszotta a főszerepet. Az év egészében a tavalyi 4,9 százaléknál lassabb, 4 százalék körüli GDP-többletre van kilátás, de a nemzetközi kereskedelmi háború átírhatja a forgatókönyveket.

novekedes_grafikon_grafika_pixabay

Kép:Pixabay

„Az eddig megjelent ipari, építőipari, fogyasztási és külkereskedelemi adatok alapján arra számítunk, hogy 5 százalék lehetett az éves GDP-növekedési ütem az év első három hónapjában. Negyedéves összevetésben pedig 1,3-1,4 százalék körüli növekedést érhetett el a magyar gazdaság” – derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

A növekedést a felhasználási oldalon főként a beruházási többlet és a lakossági fogyasztás további bővülése húzta. A termelési oldalon pedig az iparba belépő újabb kapacitások, az építőipari boom és a szolgáltatások iránti erős kereslet húzta fel a GDP-t.

Külső segítség
A nemzetközi, elsősorban az európai, gazdaság is hozzájárult a magyar gazdaság eredményéhez.

Stabil a befektetők bizalma a régióban
A régiós piac továbbra is vonzó a külföldi befektetők számára. 2018-ban a közép-kelet-európai M&A-piacon 46,9 milliárd euró cserélt gazdát, és összesen 701 megállapodást ütöttek nyélbe – áll a MAZARS jelentésében.

A nemzetközi környezet ugyanis a vártnál kedvezőbben alakult. Az eurózóna az első negyedévben – az előző negyedévhez képest – 0,4 százalékos növekedést ért el, az Európai Unióba tartozó országok pedig 0,5 százalékos növekedést értek el. Éves szinten az eurózóna GDP-je 1,2 százalékkal, az EU-s GDP pedig 1,5 százalékkal nőtt. Németh Dávid szerint bár a legfrissebb európai adatok az utóbbi években elért eredményekhez képest visszafogottabbak, azt jelzik, hogy a korábban vártnál mérsékeltebb volt a lassulás az európai gazdaságban.

Külső kockázat
„Az európai gazdaság az idén gyorsulhat, az év végére már 1,2-2 százalékos többletre lehet képes, ez pedig a magyar GDP-növekedésnek is támaszt adna” – fogalmazott a szakértő. Szerinte azonban fontos kockázatot jelent, hogy május elején újra felerősödtek a nemzetközi kereskedelmi háború miatti félelmek, miután az Egyesült Államok a Kínával szemben újabb szigorítást tervez.

Ha az Egyesült Államok az európai termékekre vonatkozó jelenlegi vámok szigorításáról dönt, az várhatóan  az európai autóiparnak jelentene problémát, és ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a magyarországi autógyárak teljesítményét, ezen keresztül a magyar ipar és gazdaság helyzetét.

Németh Dávid szerint az idén összességében 4 százalék körüli mértében növekedhet a magyar GDP, ami némi lassulást jelenthet a tavalyi – kiugró – 4,9 százalékos többlethez képest.