Európai bíróság előtt a különadó

2012. március 23. péntek - 09:52 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében, mert "a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat".

 

Kép:flickr
Kép:flickr

A különadó a 2010 októberében bevezetett úgynevezett válságadó egyik eleme, amelyet Magyarország az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében a gazdaság három fő ágazatára (a bolti kiskereskedelmi tevékenységre, a távközlési tevékenységre és az energiaellátók teljes vállalkozási tevékenységére) vetett ki. A bizottság ezt jogtalannak ítélte, az uniós jogszabályok értelmében ugyanis az ágazatspecifikus díjak kizárólag az ágazat szabályozásával összefüggésben felmerült költségek fedezetéül szolgálhatnak, nem lehetnek eszközei az államkassza gyarapításának – hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság.

A Bizottság szóvivője elmondta, Magyarországon továbbra is érvényben van a távközlési szektorra, árbevétel alapon kivetett adó, amely „azért jogellenes, mert annak bevételei a központi költségvetést gazdagítják, holott az EU jogszabályai szerint a telekommunikációs ágazatra csak azzal a feltétellel lehet kivetni különadót, ha az abból származó bevételeket az adott ágazat fejlesztésére fordítják".

Olivier Bailly hozzátette, „a szabályok világosan leszögezik, hogy ezeket a bevételeket nem lehet becsatornázni a központi költségvetésbe, holott „Magyarország deklaráltan az államháztartási hiány csökkentésére fordította az adót". A Bizottság amiatt is elmarasztalta Magyarországot, hogy nem egyeztetett előzetesen az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól. Ezért a harmadik szakaszába lépteti az Európai Bizottság a 2011 márciusában elindított kötelezettségszegési eljárást a magyar távközlési adóval összefüggésben.

A magyar kormány sajnálattal ugyan, de tudomásul veszi, hogy az erre vonatkozó kötelezettségszegési eljárásban az indoklással ellátott véleményre adott magyar választ, az abban foglalt jogi érveket az Európai Bizottság elutasította – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A magyar kormány mindazonáltal meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. Ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az ágazati különadó nem csak a távközlési szektor szereplőit terheli, nem akadályozza a távközlési piacra való belépést. Célja a gazdasági válság körülményei között az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteher-viselésre képes adózók által az államháztartás egyensúlyának javítása. A magyar kormány bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani.