Európa ott tart, ahol az USA egy-két éve

2017. március 12. vasárnap - 12:06 / piacesprofit.hu
  •    

A gazdasági ciklus és a kamatok nagysága. E két tényező az, amely döntően befolyásolhatja a befektetési eszközök árazási szintjét – hangzott el az Aegon Prémium ügyfélklub rendezvényén. A következő időszakban felpörgő gazdaságra és növekvő kamatokra kell számítani. Ilyen helyzetben pedig aktív befektetési politikát kell folytatni azoknak, akik hasznot szeretnének elérni megtakarításaikon.

A gazdasági ciklusokat immár évtizedek óta az USA gazdasága határozza meg. Ami ott történik, egy-két év múlva megtörténik a többi nagy gazdaságban (Európa, Japán, Kína stb.) is. A fellendülés általában öt–hét évig tart, az utolsó két-három évben azonban már túlhevül a gazdaság, és jön a visszaesés. Ezekkel a gondolatokkal kezdte az idei befektetési lehetőségekről szóló előadását Telegdi René, a Concorde Alapkezelő Zrt. üzletág-igazgatója, majd kifejtette, hogyan is alakulhat e két fontos mutató a következő hónapokban.

a FED döntésére vár ma a tőzsde

Kép: SXC

Európában nem várható gond, Kína viszont időzített bomba

A gazdasági ciklusokat illetően bizakodók lehetünk, hiszen Amerikában épp gazdasági fellendülés van. Az új elnök, Donald Trump ezermilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának köszönhetően a konjunktúra várhatóan folytatódni fog. Az USA jegybankjának szerepét betöltő Fednek azonban résen kell lennie, és ha kell, sorozatos kamatemeléssel meg kell próbálnia elkerülni a gazdaság túlhevülését. Európa eközben épp ott tart, mint az Egyesült Államok egy-két évvel ezelőtt. Nagy baj itt sem lehet, hiszen ahogy korábban mindig, valószínűleg az amerikai mintát követve felpörög majd az európai gazdaság is. Erre utal, hogy az elmúlt egy-két évben már egyértelműen látszanak a javulás jelei. Az igazi veszély Kínában fenyeget. Az ázsiai ország egy valódi időzített bomba. A nominális GDP-növekedésnél nagyobb ütemben hízott a hitelezés, miközben valószínűleg sok meg nem térülő beruházást is finanszíroztak ezek a hitelek. Ráadásul a dollár hat éve tartó folyamatos erősödése miatt a feltörekvő országok hitelterhei egyre nőnek.

Az elmúlt öt–hét évben a közép-kelet-európai régió teljesen más utat járt be, mint akár az USA, akár Európa – emlékeztetett Telegdi René. A régióban komoly strukturális átalakulások zajlottak le, ezzel párhuzamosan pedig komoly hitelállomány-leépülésnek is szemtanúi lehettünk. A reálgazdaságban zajló kedvező folyamatokkal szemben nagyon alacsony árazottság tapasztalható a régióban, ami felkeltette a befektetők figyelmét, akik alaposan bevásároltak az itteni eszközökből. Ez a magyarázata annak, hogy a magyar tőzsde az elmúlt 12 hónapban a régió legjobb teljesítményét nyújtotta. A gazdasági növekedés ugyan nem volt erős, ám ciklikus okok miatt a következő években akár gyorsulásra is lehet számítani.

Trump áremelést okozhat, kamatemelés jöhet

A gazdasági cikluson túl rendkívül fontos kérdés az is, vajon mi fog történni a befektetések sorsát szintén meghatározó kamatokkal? Ezek olyan alacsony szinten vannak, hogy a Concorde Alapkezelő üzletág-igazgatója szerint nem maradhatnak így. Az USA-ban a gazdasági növekedés beindulásával karöltve egyre nő a munkavállalók bérigénye. Ezenfelül arra is számítani kell, hogy Trump tervezett intézkedései áremeléseket okoznak. E két tényező együtt az infláció növekedéséhez vezet az Egyesült Államokban, ami lépéskényszerbe hozza az ottani jegybankot. A kamatemelés tehát elkerülhetetlennek látszik.

Az európai kamatok ugyancsak rendkívül alacsonyak. Az Európai Központi Bank –0,40 százalékos kamata abnormálisnak mondható. A piacokat elárasztó pénzeső és az alacsony kamatok a válság kezelésére megfelelőek voltak, de most már egyre inkább hátrányt jelentenek. Az alacsony kamatok miatt megugró megtakarítások fékezik a gazdaságot, arról nem is beszélve, hogy az alacsony kamatok a bankok mérlegeit is rombolják. A kamatok emelkedése tehát Európában is meg fog történni, igaz, valamivel később, mint az Egyesült Államokban.

Összességében a befektetőknek remek reálgazdasági környezettel, emelkedő kamatokkal és növekvő inflációval kell számolniuk. Ennek a hasznát azonban nem biztos, hogy passzív befektetési stratégiával a részvénypiacokon le lehet majd fölözni! Könnyen előfordulhat például, hogy a megtermelődő extrajövedelem bérek formájában rontani fogja a vállalati profitokat.

EU–Japán szabadkereskedelmi megállapodást
Az Európai Unió még idén megpróbálja tető alá hozni a Japánnal tervezett szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek Donald Trump amerikai elnök megválasztásával megnőtt a jelentősége, mivel félő, hogy az ingatlanmilliárdos elnöksége alatt éles protekcionista fordulatot vesz az Egyesült Államok – közölték uniós források.