Erősebb lehet a forint, de a válságnak még nincs vége!

2013. december 14. szombat - 18:13 / piacesprofit.hu
  •    

2013-ban világgazdasági szinten folytatódott a lassú kilábalás és a magyar gazdaság is növekedési pályára állt a 2012-es visszaesés után. Ugyanakkor a válságról még nem beszélhetünk múlt időben.

Erősebb lehet jövőre a hazai deviza – Kép: PP Archív

Hazánkban kissé tovább gyorsulhat a növekedés 2014-ben, de az alacsony növekedési ütem középtávon továbbra is problémát jelent. A szakemberek jövőre 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal és 1,5 százalékos GDP növekedéssel számolnak Magyarországon. A CIB szerint 3 százaléknál állhat meg az MNB kamatcsökkentési ciklusa, amelyet huzamosabb idejű stagnálás után jövő év végén követhet kamatemelés. A CIB elemzői úgy vélik, a jövő év a hazai fizetőeszköz szempontjából mérsékelt erősödést hozhat és akár 289 forintos euróval is búcsúzhatunk majd 2014-től.

2013-ban a világgazdaságban folytatódott a fokozatos, lassú kilábalás, a növekedési ütemben azonban jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a különböző régiók és országok között. Az elmúlt években a feltörekvő régiók veszítettek növekedési lendületükből, miközben a fejlett gazdaságok tovább dinamizálódtak, közülük is az Egyesült Államok teljesít a legjobban, az erőteljes költségvetési kiigazítás ellenére. Az USA gazdasága más szempontból is az elemzők figyelmébe került az év folyamán, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed okozta az év egyik legnagyobb meglepetését, mivel nem csökkentette a likviditási programjának mértékét.

A világgazdasághoz hasonlóan az idei év Magyarországon is a lassú növekedésről szólt, azonban 2013 a hazai gazdaság számára sok előre nem látott újdonságot is hozott. A várakozásokhoz képest ugyanis jelentősen felgyorsult az infláció csökkenése, elsősorban adminisztratív intézkedéseknek köszönhetően. Kérdéses azonban, hogy mennyire bizonyul majd a következő években fenntarthatónak a folyamat a rezsicsökkentés hatásának kiesésével, illetve a belső kereslet várt növekedésével párhuzamosan. A CIB elemzői szerint szintén nem a várakozásoknak megfelelően folytatódott a 2012 augusztusában kezdődött kamatcsökkentési ciklus és nem is biztos, hogy idén befejeződik. . (Az ipari termelésben szeptemberben rég várt fordulat következett be.)

A magyar gazdaság még csak most vesz lendületet
A vártnál kedvezőbb hatással volt a járműipar, a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye az éves növekedési adatokra és a kibocsátásra a harmadik negyedévben. Részben tehát egyedi tényezők és kedvező bázishatások eredményeképpen Magyarország Európa jobban teljesítő gazdaságai közé ugrott. A harmadik negyedév adatai alapján számos mutató bizakodásra ad okot az amerikai és az európai gazdaság talpra állása tekintetében is, bár a válság előtti húzóerő visszatérésére még várni kell.

„Előrejelzésünk szerint 3 százalékon állhat meg a kamatcsökkentési ciklus, amelyet huzamosabb ideig tartó szinten tartás követhet. Úgy vélem, hogy a várhatóan növekedésnek induló infláció és a Fed mennyiségi lazításának visszafogása, vagy az erre vonatkozó várakozások feltörekvő piacokra gyakorolt hatása 2014 vége felé kamatemelésre késztetheti a Magyar Nemzeti Bankot” – mondta el Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője.

A CIB elemzői szerint jövőre is erős hátteret jelenthet a forint számára az erőteljes külkereskedelmi, valamint fizetési-mérleg többlet, így 2014 végére 289 forintos eurót prognosztizálnak. A jövőre esedékes magyar országgyűlési választások ellenére a költségvetési hiány tekintetében a CIB elemzői nem számolnak a 3 százalékos maastricht-i limitet meghaladó deficittel. A CIB szakemberei 2014-re 1,5 százalékos gazdasági növekedést jeleznek elő és úgy vélik, hogy az alacsony növekedési potenciál és az ezzel egyidejűleg jelenlévő magas külső adósságállomány hosszabb távon is komoly kockázatokra utal.

„A globális válság egyik legnagyobb tanulsága a Magyarországhoz hasonló kis és nyitott gazdaságok számára az, hogy a külső eladósodásra épülő gazdaságpolitika nem életképes. Ahhoz azonban, hogy kitörhessünk az adósságcsapdából, elengedhetetlen a növekedési potenciál emelése, a foglalkoztatottság növelése, a versenyképesség javítása, bizonyos területeken a megfelelő szerkezeti reformok végrehajtása, a beruházások ösztönzése. Az adósságot azonban ez idő alatt is finanszírozni kell, ami bizalom nélkül nem lehetséges – a 2014-es év egyik legnagyobb feladata hazai szinten tehát a bizalom erősítése, hiszen a Magyarország számára rendkívül kedvező globális likviditási helyzet kedvezőtlen irányú változása már az előttünk álló évben elkezdődhet” – tette hozzá Trippon Mariann.

Kint vagyunk a gödörből, de még korai az öröm
Magyarország idén kijött a recesszióból, de nem került gyors és egészséges növekedést hozó pályára a GKI éves értékelése szerint. A Gazdaságkutató jelentősen megemelte idei GDP előrejelzését, de figyelmeztet: a fellendülés nem biztos, hogy tartós lesz.