Erős kocsi, nagy hajó: a héten már fizethet is értük!

2010. február 22. hétfő - 20:35 / PP/MTI
  •    

Közeledik a vagyonadó első bevallási és befizetési határideje: az egyéni vállalkozóknak, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyeknek, valamint az eva alany egyéni vállalkozóknak és bevételi nyilvántartást vezető eva alany társaságoknak ugyanis február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük a vagyonadót, amely az Alkotmánybíróság határozata nyomán már csak a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli.

A magánszemélyeknek szja bevallásukkal egyidejűleg, 2010. május 20-ig, a nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal kell bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük. Kivételt képeznek azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallás benyújtási határidejétől függetlenül, 2010. május 31-ig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk – ismerteti az APEH sajtóközleménye.

A bevallást elektronikusan és postai úton is meg lehet tenni, a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak azonban a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ez utóbbi esetben a nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni, vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz. A nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz – figyelmeztet az adóhatóság.

A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni, az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig.

A magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is fizethetnek, a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik fizetési kötelezettségüket.