Erdogan újabb presztízsberuházással fitogtatja erejét

2018. november 02. péntek - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Újra kell rajzolni Európa légterét, mivel a legfontosabb átszállási pont Isztambul lesz. Ezzel a szerénynek nem nevezhető kijelentéssel adta át az új isztambuli óriásrepülőteret a török elnök. A tervezők szerint 10 éven belül a világ legnagyobb forgalmú légikikötője lesz.

Törökország nemzeti ünnepén Erdogan elnök avatta fel a világ legnagyobb repülőterét, amely 41 millió m2-es területével csaknem kétszer akkora, mint ugyancsak óriási pekingi társa. Jelenlegi kapacitásával évi 90 millió utast tud kiszolgálni, 2023-tól már 100 milliót, majd a tervek szerint 10 év múlva már ennek is a kétszeresét.

youtube.com

youtube.com

Isztambul új légikikötője a nemzetközi forgalom tengelyének szerepére törekszik, onnan 3 órás repülőúttal a világ 120 országa érhető el. A jelenlegi két fel- és leszálló pályához jövőre harmadik társul, 2028-ra pedig már hat pályát használhatnak majd a gépek. A technikai felszereléshez 900 biztonsági kamera is tartozik, arcfelismerő rendszer segíti a terroristák felderítését.

A repteret négy év alatt, mintegy 10 mrd. eurós költséggel építették, de még nem áll igazán készen. A korábbi, Atatürk repülőtérről csak az év végén költözik az újba a Turkish Airlines.

Recep Tayyip Erdogan arról is beszámolt, hogy a beruházás összértéke 10 milliárd 247 millió euró (3 billió 317 milliárd forint). A 2013-ban meghirdetett tendert egy öt cégből álló konzorcium nyerte el.

Ismét összecsap az ortodox és unortodox gazdaságpolitika
Argentína és Törökország hasonló gazdasági gondokkal küzd, de a reakciójuk egészen eltérő. Kérdés, hogy az IMF-kompatibilis ortodox válságkezelés vagy a törökök unortodox megoldása működik-e jobban.

A török elnök felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az új repülőtér következtében “újra kell rajzolni” Európa légterét, mivel a legfontosabb átszállási pont Isztambul lesz.

A földrészek közötti járatok útvonala nagymértékben megváltozik – vélekedett Erdogan, aki korábban győzelmi emlékműnek is nevezte az új légikikötőt.

Törökország elhatározta, hogy egyike lesz a világ tíz legnagyobb gazdaságának, valamint azt, hogy a béke, a biztonság és a jólét jelképévé váljon

Az ünnepséget némiképp beárnyékolja, hogy 2015 májusa, tehát az építkezés kezdete óta 27 dolgozó vesztette életét. A BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű adása szerint szeptemberben a rendőrség 600 sztrájkoló munkást őrizetbe vett, közülük 27-et pedig le is tartóztatott, mert a munkakörülmények miatt tiltakoztak.

(Forrás: Die Welt, heute.de)