Építőipar: az idei csak jobb lehet

2017. január 26. csütörtök - 10:11 / piacesprofit.hu
  •    

5500 cégtörlés és 20 százalékos termelés visszaesés: a kedvező gazdasági folyamatok ellenére elmaradt a 2016-os építőipari felfutás. A szektorban a kifizetetlen számlák még mindig komoly problémát jelentenek.

építkezésen dolgozó ember

Kép:Pexels

„A felfutó ingatlanpiac, az alacsony alapkamat és a CSOK együttesen kedvező táptalajt biztosított az építőipar számára, de ez egyelőre az építőipari statisztikákon kevéssé látszik meg” – mondta Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója. 2016-ban 5520 cégtörlés mellett csak 3092 cégalapítás történt azt építőiparban, ezzel 49 ezerre csökkent az építőipari cégek száma Magyarországon. A cégszám csökkenés még önmagában nem is lenne akkora probléma, de az, hogy a cégek több mint 10 százalékát törlik az ágazatban 1 éven belül, az már komolyabb figyelemre ad okot.

„Az építőipar a javuló tendencia ellenére 2016-ban is az ország egyik legfertőzöttebb ágazata volt, a fluktuáció rendkívül magas, a cégek várható élettartama nagyon alacsony” – mondta a szakértő. Mindezeket az értékeket – a januártól novemberig tartó időszakot vizsgálva az előző év azonos időszakéhoz képest – közel 20 százalékos termelés visszaeséssel sikerült elérni az ágazatnak. A visszaesést elsősorban a központi infrastruktúra beruházások csökkenése okozta, de ennél sajnálatosabb az a tény, hogy az épületek építése területén sem látszik egyértelmű javulás még.

Szintén nem sok bizakodásra ad okot az a tény sem, hogy a megszűnésekhez vezető eljárások közel 40 százaléka még mindig felszámolási eljárás, tehát a szektorban a kifizetetlen számlák még mindig komoly problémát jelentenek. „Az ágazatban ugyanakkor kisebb pozitív jelenségeket is megfigyelhettünk már 2016-ban. Az újonnan induló felszámolási eljárások száma csak a fele volt a kifutó felszámolások számának, a cégalapítások pedig 10 százalékkal növekedtek 2015-höz képest” – emelte ki Pertics Richárd. A jelenlegi trendek alapján 2017 már várhatóan jobb év lesz 2016-nál, egyrészt a 2016-ban induló ingatlan fejlesztési projektek várhatóan fokozatosan elkezdik éreztetni hatásukat, másrészt a bázisból kikerülnek a korábbi évek nagyarányú infrastruktúra fejlesztései.

A plázaépítők mehetnek Heves megyébe ügyintézni
Módosul az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény. Több épületre lesz érvényes az egyszerűsített bejelentési lehetőség, a plázákkal kapcsolatos hatósági eljárásokban pedig a Heves megyei kormányhivatal lesz országosan illetékes.