Építést tervezők már vannak

2013. február 15. péntek - 20:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az építőipar teljesítménye tavaly decemberben 3,4 százalékkal emelkedett, a munkanaptényezővel kiigazított index 3,1 százalékos esést mutatott éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint.

Az egy hónappal korábbi 11,7 százalékos zuhanás után az adat nem rossz, különösen annak fényében, hogy az ágazat 7 éve zsugorodik. Pozitívan értékelhető mindemellett az új szerződések alakulása is.

Óvatos emelkedés jöhet
Elemzők szerint az idén már kisebb lehet a visszaesés az építőiparban, de jelentősebb fordulat még nem várható. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary szakértője 2013-ra óvatos emelkedést vár, jelentősebb elmozduláshoz ugyanis a beruházási hajlandóság növekedésére és az elérhető banki források bővülésére lenne szükség, de ezeken a területeken nem lehet nagy fellendülésre számítani a következő hónapokban.
Az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2013 első félévében további 2-3 százalékos csökkenést jelzett előre, a mélypont az esztendő közepe lehet várakozásuk szerint. Az országos építésszerelési tevékenység Magyarországon folyó áron a tavalyinak megfelelő szintet érheti el, amely 1600 milliárd forint volt.

A speciális szaképítés húz

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen változott decemberben. Az épületek építése 0,2 százalékkal magasabb volt az előző évi alacsony bázisnál, az egyéb építményeké – utak, vasutak, vezetékek – viszont 6,5 százalékkal csökkent. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,1, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit.

Az építőiparon belül az épületek építése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 12,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építése 15,8 százalékkal csökkent, amiben az előző évi, közműépítések okozta magas bázisnak is szerepe volt. Ugyanakkor az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 9,8 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 decemberében kötött új szerződések volumene 6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 4,4 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 15,5 százalékkal emelkedett.

Hiányoznak a nagyberuházások

Tavaly az év egészében az épületek építése 7,6, az egyéb építményeké 4,0 százalékkal esett vissza, ugyanakkor az építőipari vállalkozások 14,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2011-ben. A KSH szerint az épületek építésének visszaesését továbbra is a lakásépítések csökkenése és a nagyberuházások hiánya okozta. Az egyéb építmények építése kisebb mértékben csökkent, mivel a közműépítések 8,5 százalékos mérséklődését az út- és vasútépítő vállalkozások termelésének emelkedése nagyrészt ellensúlyozta.

Felszámolnák a lánctartozást
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv felállításával szeretné a kormány megakadályozni a lánctartozások kialakulását, illetve jövőbeni újratermelődését az építőiparban a nemzetgazdasági miniszter által a parlamenthez hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint, amely emellett a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításokat is tartalmaz.

Az építőipari vállalkozások 2012 december végi szerződésállományának volumene 25,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 21,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 53,0 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek 2011-hez képest.

Az építőipar termelése 2011-ben 7,8 százalékkal esett vissza, 2011 decemberében az ágazat teljesítménye korrekciók nélkül és munkanaptényezővel kiigazítva is 0,8 százalékkal maradt el a 2010 decemberitől, szezonálisan kiigazítva 4,1 százalékkal csökkent.