Enyhülni látszik a budapesti ingatlanpiaci áremelkedés

2017. június 28. szerda - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Befektetőként és otthonkeresőkként is nem árt, ha folyamatosan tájékozódunk az ingatlanpiacon. Ha odafigyelünk, nemcsak az árak alakulásáról, hanem aktuális lakásvásárlási tippekről is információt szerezhetünk – olvasható az Ingatlannet közleményében.

Túlvállalta magát az építőipar?

Tart még az építőipari láz az országban – ami nem is csoda –, mivel a kedvező feltételek ösztönzőleg hatnak a befektetési kedvre. A legfrissebb építőipari adatok is igazolják a továbbra is meglévő fellendülést, és ha ez nem volna elég, a kereslet is magas. Ugyanakkor sajnálatos módon több mint 6300 már hirdetett új lakás elkészülésének csúszása várható mind ez idáig, amely növekvő kockázatot jelent a vásárlóknak is: a csúszásoknak köszönhetően azok, akik már az új lakások egyikére előleget fizettek be, később juthatnak új otthonukhoz. Ha esetleg 2020-ra tolódna az átadás, akkor a lakást – jelenlegi helyzet szerint – nem 5, hanem ismét a 27 százalékos adókulcs mellett lehetne megvenni.

diagram

Kép: Ingatlannet

A nagyberuházások befolyása

Az építőipari bővülés felkavarta az ingatlanpiacot, egyre nagyobb érdeklődés szegeződik az új építésű lakásokra, de a legtöbben még mindig a használt lakásokat keresik. Azok, akik befektetési céllal vásárolnak, nem árt, ha figyelik, milyen beruházások, illetve nagyobb tervezetek, építkezések zajlanak egy-egy városban, kerületben. Ugyanis az adott környék ingatlanjainak értékét igencsak befolyásolhatja egy nagyszabású beruházás, mint amilyen egy új irodaház épülete vagy például a XIII. kerületben az új Duna-parti sétány.

Lássuk, mi a helyzet a megyeszékhelyeken!

A vidéki nagyvárosi trendeket tekintve lényeges változás nem történt. Zalaegerszeg, Miskolc és Szombathely lakóingatlan-árstatisztikái az utóbbi 5 hónapban jelentősen – több mint 10 százalékkal – emelkedtek. Árcsökkenés a győri és szekszárdi ingatlanpiacon történt, valójában e településeken kisebb-nagyobb hullámzás zajlik az árakat illetően. Legmérsékeltebb – 2 százalék alatti – áremelkedések Szolnokon, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Nyíregyházán voltak az eddig eltelt hónapokban. Az összes megyeközpontot (Budapestet leszámítva) vizsgálva az átlagos négyzetméterárak 2017 januárjától ás 2017 májusáig átlagosan 4,38 százalékkal emelkedtek, amely – ha nem is jelentősen, de – magasabb érték, mint a 2016. január–május közötti időszakra vonatkozó 4,01 százalékos növekedés.

diagram

Kép: Ingatlannet

Lassul az áremelkedés üteme Budapesten

A legtöbb befektetési lehetőségünk a fővárosban található, a folyamatos építkezések még legalább 2019-ig pumpálni fogják az új lakásokat az ingatlanpiacra. A megállás nélküli bővülés az árakat is emelkedő pályán tartja. Januártól májusig 5,82 százalékkal drágultak a budapesti lakóingatlanok átlagárai, hozzá kell tenni, hogy hónapról hónapra egyre kisebb mértékű volt az emelkedés.

A budapesti lakóingatlanok között továbbra is a tégla- és panellakások dominálnak. Az eladásra kínált téglalakások januári átlag m2-árai – 538 ezer Ft/m2 – májusra közel 560 ezer forintra, a panellakások januári átlag Ft/m2 ára (347 ezer Ft) májusra 369 ezer forintra értékelődött, a családi házak piacán a januári (325 ezer Ft/m2) átlagár májusban elérte a 338 ezer forintos összeget.

Akár befektetés miatt, akár lakhatási célra akarunk ingatlant venni, tegyük meg mielőbb, mivel még tart az áremelkedés. Ugyanakkor az év első öt hónapjában egyes helyeken csökkent az áremelkedés mértéke, amely lehet annak a jele, hogy az ingatlanpiac elindult az egyensúlyi állapotához, de az is lehet, hogy csak ideiglenes lassulásról beszélhetünk.

Borítókép: Pixabay

Egyre drágábbak a családi házak is
Nemcsak a budapesti ingatlanpiacon, hanem a fővárost övező településeken is növekedésnek indultak 2014 óta az árak. Ezeket a környékeket sok esetben a családias környezet jellemzi, így a sokak számára vonzó családi házak árváltozásait vizsgálta a Duna House.