Ennyi volt? Ismét lassul a magyar gazdaság

2011. május 26. csütörtök - 08:51 / PP/MTI
  •    

Májusban további lassulás látható a magyar gazdaságban, hamar véget ért a válság utáni korrekció, a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) 0,15 százalékos növekedést jelzett a hónapra.

Bő egy éve, 2010 áprilisában volt ennél gyengébb havi bővülés, a fékeződés tavaly december óta tart. Ez nagyjából egybevág a többi konjunktúramutatóval, a vállalkozói hangulat javulása is megállt, a lakosság pedig lényegesen pesszimistábbá vált az utóbbi hónapokban.

A nagy exportőr cégek viszonylag jól szerepelnek, az utóbbi hónapok európai lassulását azonban ezek is megérzik, noha nem visszaesésről van szó, csak a korábbi gyors bővülés mérséklődött.

Szűkülő belföldi eladások

A gyia összetevői közül hét emelkedett, egy stagnált és csak kettő mutatott visszaesést. Szinte minden pénzügyi mutató kedvezően alakult az előző hónaphoz képest. A pénzmennyiség reálértéken kezdi megközelíteni a válság előtti szintet, majdnem kétéves csúcson jár. Csökkent a reálkamat, valamint a hosszú és a rövid lejáratú állampapírok hozama közötti különbség is, mindkettő felfelé mozdította el a mutatót. Egyedül a magyar export szempontjából meghatározó német várakozások stagnáltak, de még így is igen magas szinten voltak.

Hosszabb idő után – havi alapon – nőttek viszont a becsült reálkeresetek, ez előbb-utóbb valószínűleg megjelenik a keresletben is. Az ipari termelés is bővült összességében, azonban a belföldi eladások továbbra is zsugorodtak, és ez volt a legjelentősebb fékezőerő a gyia szempontjából.

A másik csökkentő tényező a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya volt. Pozitívum viszont, hogy a munkakeresés átlagos időtartama már harmadik hónapja csökken, így ismét másfél évet tesz ki, szemben a decemberi 19 hónapos csúccsal.