Elszálltak az albérletárak

2017. augusztus 28. hétfő - 14:05 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a múlt hónap kissé álmosabban telt a lakáspiacon, augusztus végén helyre állhat a világ rendje. Gadanecz Zoltán úgy látja,aki most kezd el albérletet keresni, már kicsit elkésett és gondolkodási idő nélkül kell döntést hoznia.

Elszálltak az albérletárak a budapesti lakáspiacon, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosának tapasztalatai szerint mivel az egyetemisták nyár elején megrohanták a piacot, nehéz kifogni a jó lakásokat. Gadanecz Zoltán szerint, ilyenkor már csak olyan albérleteket találni, amiknek az ára olyan határon mozog, amiből valamiért nem enged a tulajdonos és a többség drágának találja. Az albérleti díjak az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek, a bútorozott és bútorozatlan lakások között szinte már nincs árkülönbség.

A tartósan magas bérleti díjakra a kereső oldalak is kénytelenek volt reagálni. Egyre jellemzőbb, hogy míg eddig az esetek többségében párok, barátok költöztek egy adott albérletbe, most akár hárman-négyen is összefognak, hogy csökkentsék a költségeket. Sőt, a kialakult helyzet miatt egyre többen dilemmáznak az albérlet és a lakáshitel között.

egy kéz kulcsot ad egy másiknak

Kép:FreeDigitalPhotos.net

„25-30 millió forint értékű, újépítésű, kétszobás, XIII. kerületi ingatlant akár 150-160 ezer forintért is ki lehet adni ebben a pillanatban, ami elég magas ár. Amíg ez a tendencia fennáll, nagyon sokan elgondolkoznak azon, hogy inkább vásároljanak, és jellemzővé vált, hogy inkább hitellehetőségek után néznek, s inkább fizetik a törlesztő részleteket, mint az havi albérleti díjat” – mondta az ingatlanpiaci szakember. (Vannak azonban olyan budapesti kerületek, ahol még mindig alacsonyabb áron lehet albérletet kifogni.)

Gadanecz Zoltán azt tanácsolja, hogy albérletkereséskor mindig legyünk résen, figyeljük a friss ajánlatokat és reagáljuk le gyorsan a helyzetet. Nincs már gondolkodási idő, pénzzel kell érkezni a kívánt lakáshoz. Erős döntő tényező továbbá az üzletelés emberi oldala, ezért érdemes mosolyogni a tulajdonosra és kedvesen tárgyalni vele. Ráadásul egyre nemzetközibbé válik az albérletkeresők csoportja: most sok olyan országból is érkeztek diákok és munkavállalók amelyekből korábban csak nagyon ritkán. “Vegyes lett a kép, nemzetközi lett Budapest, az angolszászok mellett egyre több a kínai, orosz, francia és török érdeklődő is” – hívta fel a figyelmet Gadanecz Zoltán.

Így spórolhat meg állami támogatással egy-két havi bérleti díjat
Az albérletpiac nagyon élénk júliusban és augusztusban elsősorban a felsőoktatási tanév kezdete miatt. A kereslet óriási, a kínálat is nőtt és a bérleti díjak is emelkedtek, ugyanakkor van olyan megoldás, amelynek segítségével a díj mérsékelhető.