Elmaradt Magyarország felminősítése

2018. március 10. szombat - 10:06 / piacesprofit.hu
  •    

Változatlanul hagyta Magyarország BBB mínusz osztályzat a Fitch Ratings, mint mondták, a továbbra is viszonylag magas államadósság, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és a makrogazdaság volatilitása miatt nem indokolt a felminősítés.

A péntek este közölt elemzésében a Fitch kiemelte: a növekedésünk tavalyi gyorsulása alapvetően a kedvező külső környezetnek, az uniós forrásoknak, a bérnövekedésnek és a választások előtti élénkítésnek volt köszönhető. Azonban az állam magas köz- és külső adósságrátája, a szakpolitikai döntéshozatal nagyobb kiszámíthatatlansága és a makrogazdasági volatilitása miatt nem változtattak a besoroláson.

A Fitch szerinte az idei GDP-növekedés 4 százalék körül lehet, a növekedés üteme viszont a demográfiai folyamatok, a munkaerőhiány és az uniós források 2020 után várható csökkenése miatt lassulni fog. A hitelminősítő pozitívumként említi, hogy az elmúlt két évben javult a magyar bankrendszer helyzete, és hozzáteszik, hogy csökkent a káros politikai beavatkozások esélye is.  A mostani besoroláson ronthat viszont, ha a külső államadósságunk növekszik vagy bizonytalanabbá válik a gazdaságpolitikai környezet.

A Standard & Poor’s február 16-án szintén megerősítette Magyarország “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzaton a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást is.