Elmarad a világvége Olaszországban?

2016. augusztus 06. szombat - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Bedőlnek az olasz bankok és viszik magukkal az eurózónát, olvashattuk az elmúlt hetek egyik legrémisztőbb európai gazdasági hírét. Az itáliai pénzintézetek egyelőre vették az akadályokat, a Fidelity International szakemberei azonban a középtávú hatásokat is vizsgálják.

A stresszteszt összességében véve a várt eredményekkel zárult, a Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) rövid idejű árfolyam-emelkedését is beleértve. A legsúlyosabb problémákkal küzdő itáliai bank az eredmények közzététele után bejelentette, tőkebevonást hajt végre, és értékesíti nem teljesítő hiteleit. A többi olasz bank esetében sem hozott meglepetést a teszt. A Monte Paschi nem teljesítő hiteleinek jóval névérték alatti eladási ára kedvezőtlen hatást gyakorolhat a rendszer egészére, amennyiben a befektetők úgy döntenek, hogy a többi bankra is a Monte Paschi számait alkalmazzák.

A stresszteszt eredményei szempontjából az MPS jelentette a legnagyobb kockázatot, -2,4%-os CET1 negatív tőkemegfelelési mutatójával a bank eleget is tett a kedvezőtlen forgatókönyv várakozásainak. Az eredmények azonban most már gyakorlatilag irrelevánsak az MPS-re nézve, hiszen ezzel együtt azt is bejelentették, hogy 5 milliárd euró értékű tőkebevonást hajtanak végre, és mintegy 10 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelt értékesítenek a névérték 27%-án.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A fenti lépések nyomán szinte teljesen elhárul az alárendelt kötvénytulajdonosok teherviselésével járó kockázat. Ez pozitív politikai üzenetet hordoz, és előnyös lehet Matteo Renzi, olasz miniszterelnök számára az idén tartandó népszavazáson. Kevésbé pozitív fejlemény a nem teljesítő hitelek névértékhez képest a 27 százalékos eladási ár, ami az olasz bankok többségénél elmarad a könyv szerinti értéktől. A figyelőlistás portfólió százalékos arányának növekedésével (30%-ról 40%-ra) együtt ez megemelheti a rendszerszintű kockázatot. A végeredmény attól függ majd, hogy a befektetők egyedinek érzékelik-e majd a Monte Paschi helyzetét, vagy általánosan érvényesnek tekintik azt az összes bankra nézve. Ami a többi olasz bankot illeti, a stresszteszt relatív vesztese lett az UniCredit és a Banca Carige, míg a relatív nyertesek között van a Banca Intesa, a Credem, a Banco Popolare és a Banca Popolare di  Milano.

A megkönnyebbülés után a következő néhány napban várható árfolyam-emelkedésen túl az olasz bankok kilátásai középtávon egyáltalán nem fényesek. A piacnak nem csupán a Monte Paschi számára szükséges 5 milliárd eurót kell kitermelnie, hanem további 5 milliárd eurót is az UniCredit számára. „A konszenzuson alapuló számokban még érvényesíteni kell további két tényezőt: a gyenge árbevétel-növekedést és a negatív kamatok kamatkülönbözetre gyakorolt nyomását, ami a jól teljesítő hitelek nyereségességét is rontja. A részvények szintjén a Banco Popolare és a Banca Popolare di Milano eltérő eredményei miatt a befektetők kétségbe vonhatják a tervezett fúzió feltételeinek meglétét, és törölhetik az ügyletet. Ez viszont pozitív hír a Banca Popolare di Milano számára” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

Az olasz meló
Az eurózóna hitelválsága mára csak rossz emlék a legtöbb befektető számára, de maradtak megoldatlan problémák. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az olasz bankszektor rossz minőségű hiteleinek magas állománya. Ez a probléma azért került újra a felszínre, mert az Európai Bankfelügyelet idén új szabályozást fogadott el a rossz minőségű hitelekre vonatkozóan. Becslések szerint az olasz bankrendszerben körülbelül 400 milliárd euró értékű nemteljesítő hitelállomány ragadt be, és ezekre az új szabályozás szerint magasabb tőketartalékot kellene képezni, ami miatt jónéhány bank fizetőképessége kerülhet veszélybe.