Ellenőrzést rendelt el az EMMI Mészáros Lőrinc focialapítványánál

2018. február 08. csütörtök - 20:00 / Zubor Zalán
  •    

Bár a Kúria ítélete szerint a felcsúti fociakadémia adóból származó vagyona közpénznek számít, Mészáros Lőrincék továbbra sem teszik közzé a kiadásaik listáját. Mészáros levélben azt írta, azért nem tudják bemutatni a dokumentumokat, mert az Emmi utóellenőrzést rendelt el az alapítványnál.

A Mészáros Lőrinc által vezetett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kiadásainak listáját még 2016-ban a Demokratikus Koalíció kérte ki közérdekű adatként, benne azzal, mire fordították a TAO-támogatásként beérkezett 6-8 milliárd forintot. Az alapítván azonban ezt nem volt hajlandó kiadni, mondván, azok nem számítanak közérdekű adatnak. 2016 októberében első fokon a Székesfehérvári Törvényszék, aztán tavaly februárban jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, nemrég pedig a Kúria is azok nyilvánosságra hozatalára kötelezte az alapítványt.

Ez azonban a határidő lejárta ellenére máig nem történt meg. A Magyar Narancs közli azt a levelet, amelyet maga Mészáros Lőrinc írt a DK elnökségi tagjának, Földi Juditnak. Ebben elmagyarázza, hogy a megkeresésnek az alapítványa „önhibáján kívüli okból nem tud eleget tenni”. A papírok ugyanis a Emberi Erőforrások Minisztériumában vannak, mivel az Emmi utóellenőrzést rendelt el az alapítványnál. Mészáros elmondása szerint azért, mert „a támogatás felhasználásának jogcíme vonatkozásában a finanszírozási források tekintetében adódhat átfedés”.

A levél címzettje másképp látja a történteket. „Ez az egész csak egy színjáték, hogy a választások előtt ne kelljen kiadni a nagyjából 6-8 milliárd forint elszámolásának dokumentumait, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben feljelentést tesznek hivatali visszaélés miatt” – mondta a Magyar Narancsnak Földi Judit

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor