Egyszeri, nagyarányú adócsökkentés – átment Trump reformja

2017. november 17. péntek - 11:33 / piacesprofit.hu
  •    

Az amerikai képviselőház megszavazta csütörtökön a nagyarányú adócsökkentést javasló adótörvény tervezetét, amelyről ezután a szenátusban voksolnak majd. A reform azonban inkább marketing, mintsem valódi áttörés.

Az amerikai képviselőház 227:205 arányban szavazta meg az 1500 milliárd dolláros adócsökkentést javasló törvénytervezetet, amely – ha a szenátusban is elfogadják – az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését jelenti mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára – írta a Távirati Iroda. A törvénytervezet egyszerűsíti a bonyolult adórendszert, csökkenti a jövedelmiadó-sávok számát, jelentős adócsökkentést javasol mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak, számos adó-jóváírási formát megszüntet és kedvezőbbé teszi a családok és a családi vállalkozások adózási feltételeit.

A társasági adót 20 százalékra csökkentenék a korábbi 39 százalékról, ami ezzel a világátlag 22,5 százalék alá csökkenne. A személyi jövedelemadó kulcsait is megváltoztatják a korábbi 7-ről 3-ra, s az adómentes jövedelmet megduplázzák évi 12 ezer dollárra (házastársaknál 24 ezer).

donald trump

fotó: flickr/gage Skidmore

Ösztönöznék a beruházásokat azok azonnali költségelemként való elszámolhatóságával, ami egy cash flow jellegű lépés. Ugyan a költségvetés felelősségi intézet még nem mondott véleményt a tervről, de egyes optimista becslések szerint a kieső mintegy 2 ezermilliárd dollár kompenzálódik a gazdaság élénküléséből adódó 3 ezermilliárd többletbevétellel, az elkövetkező 10 évre számítva.

Trump nem bünteti a környezetszennyezőket
60 százalékkal kevesebb bírságot szedett be a Trump-kormány az első 6 hónapban, mint amennyit Clinton, Bush és Obama. Trump emberei nem tartatják be szigorúan a környezetvédelmi törvényeket, sőt tudatosan fel is lazítják azokat.

A szenátusban egyelőre bizottságokban tárgyalják a törvénytervezetet és a Hálaadás jövő heti ünnepe után tervezik a plenáris szavazást. Egyelőre hat szenátor, köztük John McCain és a jövőre visszavonuló Bob Corker és Jeff Flake szavazata még nem biztos. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor a Fox televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: “Ha ezzel elbukunk, végünk van, a republikánus többség nem létezik többé. S ez valószínűleg a párt végét is jelenti majd”.

Nem tudott érdemben erősödni a dollár az amerikai adóreformokkal kapcsolatos pozitív hírekre sem, ugyanis a független vizsgálóbíró, aki a Trump adminisztráció oroszokhoz fűződő kapcsolatait vizsgálja, több mint egy tucat, a Trump kampányban aktívan részvevő magasrangú tisztviselőtől kért be dokumentumokat, amik orosz kulcsszavakat tartalmaznak – hívta fel a figyelmet reggeli hírlevelében az Erste Alapkezelő.