Egyre jobban rádől a fal Trumpra

2019. január 29. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Egyesült Államok 800.000 közalkalmazottja a héten visszatér a kényszerszabadságról, akik dolgoztak 35 nap után az elmaradt fizetést is megkapják. Trump elnök veresége ellenére a költségvetés újabb blokádjával, sőt, a határfal önkényes megépítésével fenyeget, ha a törvényhozás nem szavazza meg a falat.

Az amerikai elnök december elején még elutasította az ellenzéki demokraták javaslatát: fogadják el a költségvetést, egyúttal folytassák a tárgyalásokat Trump tervéről, hogy 5.7 milliárd dollárért falat építsenek az illegális bevándorlók ellen az ország teljes, vagy 3.000 km-es déli határán.

Kép: flickr

Kép: flickr

Az elnök a költségvetési kiadások blokkolásával akarta kikényszeríteni, hogy a képviselőházi demokrataparti többség megszavazza javaslatát. A következmény: az ország történetében példátlan módon 35 napig szüneteltek a költségvetési kiadások.

Ez azt jelentette, hogy vagy 800.000 közalkalmazottat kényszerszabadságra küldtek, a

Elmaradhat a vámháború, de Trump követelése teljesíthetetlen
Az Európai Unió kész tárgyalni az Egyesült Államokkal vámcsökkentésekről, de azokban az amerikai mezőgazdasági termékekre kivetett vámokról nem lehet szó.

nélkülözhetetlenek pedig nem kapták meg bérüket. Mikor ennek következtében kezdett megbénulni a légiközlekedés, romlott a közbiztonság, Trump végül visszalépett azzal: három hétig ugyan megnyitják a költségvetési forrásokat, de ha február 15-ig nem dől el a fal ügye, azokat újra befagyasztják. Sőt: szükségállapotra hivatkozva a katonai költségvetés terhére elrendeli a fal építését.

A demokraták – megalapozott – véleménye szerint fallal nem lehet megakadályozni az illegális bevándorlást, más biztonsági intézkedésekre van szükség, ezekre hajlandók pénzt megszavazni. Jogászok úgy vélik: az elnök elvileg kihirdetheti a szükségállapotot, ám lépéséről kemény jogi vita várható, ami tovább nehezítheti helyzetét, újjáválasztási esélyeit.

Az államapparátus 35 napos leállása a Standard and Poors szerint legalább 6 Mrd. dollárjába került az amerikai nemzetgazdaságnak – többe, mint Trump elnök remélt fala.

(Forrás: The New York Times)