Egyre drágább laptopokat veszünk

2018. szeptember 06. csütörtök - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Notebook.hu adatai alapján néhány év alatt sokat nőtt az az átlagos összeg, amennyiért hajlandóak vagyunk hordozható számítógépet venni, írja a Bitport.

A Notebook.hu adatai alapján ma már a vásárlók jellemzően a második, sőt akár harmadik laptopjukat szerzik be, így tájékozottabbá váltak, hogy milyen feladatra milyen konfigurációt érdemes vásárolni. Ugyanakkor általánosan nőttek a vásárlói igények is: három éve az értékesített notebookok átlagára 120-140 ezer forint volt. Idén, az év eddigi eladásait nézve az átlagár 180-200 ezer forint között volt.

Európában nagyon nem fogy a pc
2017-ben tovább zsugorodott a világban a személyi számítógépek piaca. Az amerikai Gartner piackutató felmérése szerint immár a 13. negyedévben érvényesül a csökkenő trend, mind kevesebb asztali gépet és laptopot adnak el.

Egyre többen vesznek gamer gépet

A belépő szintű modellek iránti kereslet visszaesett. Ugyanakkor a 300 ezer forintnál drágább gamer gépek forgalma közel megduplázódott a kereskedő cégnél az idén a tavalyi értékesítéshez viszonyítva. Jelenleg az eladott gépek 30 százalékát teszik ki ezek a konfigurációk. Azt, hogy a drágább gépek felé megy a piac annak is köszönhető, hogy kedvező hitelkonstrukciókat kínálnak a gépvásárláshoz, ráadásul a hiteleket akár online is igénybe lehet venni.

Ma az átlag notebook valamilyen középkategóriás gép. A központi egység egy középkategóriás Intel Core (i3-i5) processzor. Leggyakrabban valamilyen 15 inches képernyőjű gépet választanak a vásárlók, és egyre nagyobb százalékában Windows 10-es operációs rendszerrel.

A gamer gépeket nem csak játékra vásárolják. Egyre többen kifejezetten munkához, képfeldolgozáshoz, videovágáshoz választják ezeket a típusokat a nagy videós teljesítmény miatt. Érdekes tendencia, hogy a hibrid gépek iránt nincs igazán nagy érdeklődés, minden tizedik vásárló választ ilyen gépet.

A vásárlók egeret, aztán hordozó táskát, majd Office 365-öt vásárolnak leggyakrabban a géphez. Utóbbi minden bizonnyal összefügg a Windows 10-es a gépek terjedésével.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.