Egyelőre ötletel a szankciókon az EU

2014. július 23. szerda - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra is lassan őrölnek az EU malmai, mindössze arról sikerült tegnap dönteniük, hogy jövő héten ismét találkoznak, ahol szankciókat foganatosíthatnak Oroszország ellen. Az ötletek szintjén egyelőre úgy tűnik, hogy egész keményen sújtanák Oroszországot

Nem lépett szankcióügyben az EU – Kép: SXC

A Uniós csúcson felmerült elképzelések szerint korlátoznák Moszkva hozzáférését a tőkepiacokhoz, és a szankciók kiterjedhetnek az energia és fegyver exportjára is. Persze még csak az ötletelés fázisában tartanak az EU illetékesei és kérdéses, hogy ebből mennyit sikerül átültetni a gyakorlatba.

A jól ismert kecske is jól lakjon és a káposzta is megmarad feladattal szembesült tegnap a monetáris tanács, amire egy kissé unortodox megoldással álltak elő. A kamatvágási ciklus végével kapcsolatos piaci bizonytalanság miatt szerették volna befejezni a kamatvágásokat, azonban az inflációs pálya alapján több mint 10 bázispontos teret láttak a kamatvágáshoz.

Ebből született meg a furcsa megoldás, hogy a végén még gyorsított a jegybank és 20 bázisponttal 2,1 százalékra vágta az alapkamatot. Az EURHUF árfolyamán egyértelműen látszott a bizonytalanság, de aztán hamar sikerült túl tennie magát a váratlan lépésen.

USA

Jó hangulatban zajlott a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, a S&P500 index napon belül új történelmi csúcson is járt (Dow 0,37%, Nasdaq 0,71%, S&P500 0,53%). A tengerentúli infláció 2,1%-kal emelkedett júniusban éves szinten, ami megfelel a várakozásoknak. A használt lakások értékesítése 2,6%-kal bővül júniusban az előző hónaphoz képest, ami 1,94%-kal jobb az elemzők várakozásánál. Összesen 5,04 millió használt lakást adtak el az előző hónapban.

Az Apple gyorsjelentése kapcsán az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) a várt 1,23 dollár helyett 1,28 dollárt ért el, azonban a bevételek 1,2%-kal elmaradtak az elemzői várakozástól, de még így is 6%-kal, 37,43 milliárd dollárra nőttek év/év alapon. Az iPhone értékesítések több mint 12%-kal emelkedtek éves alapon, ami megfelelt a várakozásoknak. Az iPad eladási statisztikáiról ez már nem mondható el, ugyanis tovább csökkentek az értékesítések.

A menedzsment prognózisok bruttó marzs tekintetében (37-38%) hozták a kötelezőt, viszont a bevételvárakozás (37-40 milliárd dollár) 5%-kal múlta alul az elemzői modellekben szereplő számokat. Utóbbi azért is igazán érdekes, mert az iPhone 6 szeptembertől kerül a boltok polcaira. A társaság negyedéves osztalékkifizetése 47 cent lesz, ami megegyezik az előző negyedéves értékkel. E tekintetben bőven lett volna tér az emelésre, hiszen a 150 milliárd dolláros készpénzállomány 165 milliárd dollárra hízott. A zárás utáni kereskedésben fél százalékos mínuszt mutatott a jegyzés.

A Microsoft 23,4 milliárd dolláros árbevételt és 55 centes profitot ért el. Az elemzők 23 millárd dollárt és 60 centet szerettek volna látni a gyorsjelentésben. A profit sor elmaradásáért a Nokia gyengébb számai voltak a felelősek, de az átalakítások miatt ez most még belefért – Nokia eredményei nélkül megverte a konszenzust . A felhőalapú szolgáltatások tovább hasítanak, ezúttal a szegmens bevételei 150%-kal növekedtek. A részvény árfolyama a zárás utáni kereskedésben 1,5%-os pluszba ugrott.

Olaj, arany

A WTI 102,1 dollárig süllyedt ma reggel, elsősorban a magasabb készletadatok miatt. Az API adatai szerint 3,6 millió hordóval nőtt a benzinkészletek nagysága, ami leginkább meghatározó termék az USA piacán, míg a nyersolajkészlet 555 ezer hordóval nőhetett. A geopolitikai feszültség továbbra is jelen van, de egyelőre nem ez volt a meghatározó. Az arany 1.307 dollárig süllyedt. Itt elsősorban a dollár erősödése, ami befolyásolja az árfolyamot, annak ellenére, hogy a távol-keleti kereslet továbbra is erős a nemesfém iránt.

Devizák

A vártnál nagyobb 20 bázispontos kamatvágástól először megijedt a piac és 310-ig emelkedett az EURHUF árfolyama, azonban ezt követően gyorsan erősödni kezdett a forint, amikor a sajtótájékoztatót követően világossá vált, hogy a jegybank elérkezett a 2 éve tartó kamatvágási ciklus végéhez. A piac jellemzően eddig is 2-2,1% közé várta a kamatvágási ciklus végét, azonban ennek bejelentésével egy kockázati faktor árazódott ki tegnap a forintból, aminek hatására 308 alá csökkent az EURHUF devizapár jegyzése.

Nagyot erősödött a dollár tegnap az euróval szemben, pedig nem okozott jelentősebb meglepetést az amerikai infláció 2,1%-os mértéke sem. A devizapár letörte az 1,351-es és az 1,48-as szintet és ezzel technikai alapon jelentős tér nyílt 1,34 felé. Az EUR/USD árfolyama 1,352-ről 1,3465-ig esett a tegnapi kereskedésben.

Távol-Kelet

A Hang Seng 0,8%-ot emelkedett és ezzel éves csúcson zárt az index. A Shanghai index 0,4%-ot emelkedett, míg a Nikkei értéke nem változott érdemben. Kínai sajtóhírek szerint a Huatong Road & Bridge Group elkerülheti a csődöt a helyi kormányzat segítségével, ez azért lenne fontos, mert ez lenne Kína második kötvénycsődje és ez első, ahol a tőkét is csak részben képesek visszafizetni.

A Blomberg által készített felmérés alapján 22 elemzőből 14 újabb kínai stimulusra számít a második félévben a gazdasági növekedés támogatása érdekében, ami lehet infrastruktúra beruházás, adócsökkentés vagy a banki hitelezés támogatása.

Határidős piacok

Lefelé tartanak az európai határidős indexek, míg az USA határidős piacai emelkedést mutatnak a reggeli kereskedésben.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”