Egy darabig még nem csökken a kamat

2011. június 20. hétfő - 19:59 / PP/MTI
  •    

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén hétfői ülésén. Az elemzői konszenzus szerint 2011 végén is 6,00 százalék lehet az alapkamat, a jövő év végére 5,5 százalékos jegybanki alapkamatot várnak az elemzők.

Június az ötödik hónap, amikor a testület nem változtatott a jegybanki alapkamaton, ezt megelőzően, november és január között összesen 75 bázisponttal emelkedett a ráta. A hét tagra kiegészült, teljes körű monetáris tanács minden tagja a 6 százalékos alapkamat tartására szavazott a megelőző, május 16-i kamatdöntő ülésen.

Simor András, az MNB elnöke a kamatdöntő ülés után tartott hétfői tájékoztatón elmondta: a monetáris tanács egyhangúlag határozott a 6,00 százalékos alapkamat tartásáról. A tanács előtt egyetlen, a kamat tartására vonatkozó javaslat volt – tette hozzá.

Simor András kiemelte: ahhoz, hogy a jövő év végére a 3 százalék körüli pénzromlási ütem, vagyis a jegybank inflációs célja elérhető legyen, a jelenlegi jegybanki alapkamat szintjét, vagyis a 6 százalékos mértéket, huzamosabb ideig fenn kell tartani. Az MNB elnöke szerint, mivel a belső kereslet továbbra is gyenge, a beruházások és a foglalkoztatás is szerényen és lassan bővülnek, ezért a munkanélküliségi ráta az MNB szerint tartósan 10 százalék fölött lesz Magyarországon.

Alapkamat alakulása 2000-2011 - forrás: MNB
Alapkamat alakulása 2000-2011 – forrás: MNB

Az infláció alakulását tekintve felfelé és lefelé mutató kockázatok is vannak. A felfelé mutató kockázatok közé sorolta Simor András az olaj és a mezőgazdasági termékek árának alakulását, illetve az eurózóna perifériális országaiban tapasztalható, elhúzódó pénzügyi válságot, különösen a görögországi válság rendezetlenségét.  Ezzel szemben lefelé mutató kockázat, ha a kormány kiadáscsökkentő intézkedései hatására erősödik a forint, és ez jelentősebb infláció csökkentő hatással járhat – mutatott rá Simor András.

A jegybanki sajtótájékoztatón az elnök közölte: az MNB legfrissebb inflációs jelentésében 2,6 százalékos idei GDP bővüléssel számol a korábban várt 2,9 százalékkal szemben, és a jövő évi növekedést 2,7 százalékra rontotta a korábbi 3 százalékról. Az infláció az idén 3,9 százalék lehet, jövőre 3,6 százalékra mérséklődhet. A márciusi előrejelzésben a jegybank még 4 százalékos idei és 3,4 százalékos jövő évi átlagos fogyasztói áremelkedést várt – elemezte Simor András.

A forint árfolyama nem változott a piaci várakozásoknak megfelelő jegybanki kamatdöntésre. A forintot a kamatdöntés után 268,70 forintos euróárfolyam közvetlen közelében jegyezték, a bejelentést megelőző szinten. A piaci várakozásokkal megegyezett a monetáris tanács hétfői kamattartása, és az MTI által megkérdezett banki elemzők a következő hónapokban is változatlan, 6 százalékos jegybanki alapkamat szintre számítanak.

Infláció miatt (sem) csökkenthet kamatot az MNB
"A várakozásoknak megfelelően 6%-on szinten tartotta az alapkamatot az MNB. A meglepetésszerűen jó májusi inflációs adatot követően ugyan erősödtek a közeljövőre vonatkozó kamatcsökkentési várakozások, azonban a nemzetközi környezet hirtelen romlása egyelőre biztosan kizárja ennek lehetőségét. Az ország kockázati megítélésében bekövetkezett gyors javulás tavasszal, az utóbbi két hónapban már nem folytatódott, kisebb korrekció következett, némileg romlott a megítélésünk régiós viszonylatban is. A hazai növekedési kilátások kissé borúsabbá váltak, az idei évre várt 3%-os GDP növekedés nem tűnik teljesíthetőnek, és a jövő évvel kapcsolatban is inkább lefelé mutatnak a kockázatok. A gyengébb növekedési kilátásoknak kettős következménye lehet. A költségvetési hiánycél tartása miatt különösen fontos, hogy a kormány teljesítse a Széll Kálmán Tervben és a konvergencia programban előirányzott kiadás lefaragásokat, másrészt az alacsonyabb növekedés kisebb inflációs nyomást is eredményezhet. A Jegybank véleményét erről egyébként a héten publikálandó legfrissebb Inflációs Jelentésből ismerhetjük meg. A májusi meglepetés ellenére az év végéig, a lassabb növekedés mellett is bőven a jegybanki célt meghaladó inflációs rátákra számítunk, ezért úgy gondoljuk, hogy a feszült nemzetközi környezetben a Jegybank az elkövetkező hónapokban továbbra sem fog kamatcsökkentéssel kísérletezni."
Bebesy Dániel portfolió menedzser (Budapest Alapkezelő)