Egy második Salvini-kormány még nagyobb lidércnyomás lehet

2019. augusztus 13. kedd - 08:36 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben Matteo Salvini vezetésével a Liga és a konzervatív Forza Italia alakítanak kormány Olaszországban, ez Európa számára még nagyobb lidércnyomás lenne, mint a jelenlegi kabinet, jelentette ki Marcel Fratzscher, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője.

A Liga és az Ötcsillag Mozgalom populista koalíciója már 14 hónap után bedőlt és Salvini új választásokat igényelt. Fratzscher, a tekintélyes közgazdász szerint Salvini továbbra is az Európával való konfrontáció vonalát viszi majd tovább, mivel ez számára eddig kifizetődött. Egy új, fokozottan populista és idegenellenes olasz kormánypolitika sokkal nehezebbé teszi majd az európai kül- és biztonságpolitikát csakúgy,mint a migráció kérdésének kezelését.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Egy új Salvini-vezette kormány feloldhatná ugyan a konfliktust, amely a jelenlegi koalíció pártjait a gazdaságpolitikában elválasztja,, de az új kormányfőnek akkor meg kellene ragadnia a lehetőséget a szükséges gazdasági reformokhoz, a növekedés sürgető beindításához.”

Az euró-övezet harmadik legnagyobb nemzetgazdasága idén eddig csak 0.1 százalékkel nőtt,

Az USA és Kína csörtéje foghatja vissza a világkereskedelmet
A világkereskedelem visszaesésére számít a következő időszakban a DHL Global Trade Barometer. A forgalom csökkenése tapasztalható a légi és tengeri kereskedelemben is.

ugyanakkor 2.3 milliárd eurós államadóssága világviszonylatban a legmagasabbak közé számít, a GDP-hez viszonyított tavalyi, 132 százalékos adósságarány Görögországé után a legmagasabb az Európai Unióban.

Ugyancsak borúlátó Marco Wagner, a Commerzbank elemzője. Pénzintézete úgy látja, hogy egy Liga-Forza Italia koalíció túlnyomórészt Salvini pazarló, a jövedelmek újraelosztását és költséges infrastruktúra-programokat jelentő vonalát követné. A kormányválság hírére már átlagosan közel 3 százalékkal estek az olasz részvényárak és 2.45 százalékra emelkedett a tízéves olasz állampapírok kockázati felára a német papírokhoz képest.

A tervek szerint októberben, vagy novemberben lennének az új választások, éppen abban az időszakban, amikor szokásosan lefolytatják a költségvetésről folyó beható tárgyalásokat.