Egekbe szökhet a kukorica ára az új felhasználás miatt

2017. március 21. kedd - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

A kukorica az egyik esélyes kihívója a mai műanyagok alapanyagának. Olcsó, és kiváló minőségű, könnyen lebomló, tehát környezetbarát műanyag készülhet belőle. Az új felhasználás viszont megemelheti az árát.

Az emberi fogyasztásra, állati takarmányként és bioetanol-alapanyagként is használt terménynek a következő években nagy tempóban bővülhet a felhasználási köre a biológiailag lebomló műanyagok térhódításával. A kukorica e területen a kőolajjal – vagyis a hagyományos műanyagok alapanyagával – versenyzik, ám annál sokkal olcsóbb, és alacsonyabb költséggel előállítható. A végtermék pedig minimálisan terheli a környezetet, hiszen a nálunk is népszerű kukoricából készülő, úgynevezett PLA (politejsav) alapú műanyagok ipari komposztálóban, megfelelő hő- és nedvességviszonyok, illetve speciális baktériumtenyészetek alkalmazása mellett 2 hónap alatt lebomlanak, vagy teljes egészében újrahasznosíthatók – írja az Agrárszektor.hu

olcsóbb lesz a kukorica

Kép: Pixabay

A kukorica iránti kereslet további növekedését és így akár a terményárak emelkedését is okozhatja a biológiailag lebomló műanyagok elterjedése. Rohamosan fejlődő technológiáról van szó. A bioműanyagok előreláthatólag nemcsak az alapanyagul szolgáló növények iránti keresletet élénkíthetik, de az ipart – és azon belül a mezőgépgyártást – is forradalmasíthatják. Felhasználási körük szinte végtelen, hiszen a bálacsomagoló fóliáktól a szigetelőanyagokon át az elektronikai alkatrészekig terjed a paletta.

Nem ez az egyetlen lehetséges alapanyag, ami leválthatja a mostani műanyagokat. Szója alapú műanyagokat már most is bőven használnak – csak ez nálunk kevésbé könnyen termeszthető –, de olyan ötletek is vannak, amelyek például a jelenleg hulladéknak számító rákpáncélt hasznosítanák csomagolási alapanyagként.